Patient 14 – The Eavesdropper (2004)

Regie: Andrew Bakalar | 97 minuten | drama, science fiction, thriller | Acteurs: Costas Mandylor, Lucy Jenner, John de Lancie, John J. York, George Takei, Ben Donovan, Toran Caudell, Tucker Smallwood, Iona Morris, Robert Berson, Gilbert Glenn Brown, Robert David Hall, Billy Rieck, Sam Scarber, Rafael H. Robledo, Deborah Dir, Donna Pieroni, John McCann, Jonathan Gordon, Brannon Gould, Tycho Horan, Chad Houke, David Hutchison, Majid Moustadi, Paul Nygro, Jessie Sanders

Op de dvd wordt vermeld dat ‘Patient 14’ (‘The Eavesdropper’) gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, terwijl de samenvatting daarover al meteen de nodige twijfels oproept. Zeker is wel dat het op zich om een origineel verhaal gaat, wat een spannende film zou kunnen opleveren. Maar we weten inmiddels allemaal dat een goed plot niet garant hoeft te staan voor een even zo goede uitwerking. Hier is dit dan ook niet het geval.

De film draait vooral om de jonge vrouw Liza Raines, gespeeld door de onbekende Lucy Jenner. Ook al levert ze best een goede prestatie, ze lijkt er wat moeilijk in te komen. In het begin van de film weten we als kijker nog weinig en moeten we de karakters nog een beetje leren kennen. Maar Liza lijkt het steeds heel moeilijk te hebben en komt erg dramatisch over. Tegelijkertijd krijgen we verder helemaal geen informatie over haar, bijvoorbeeld wie degene eigenlijk is die naast haar werd doodgeschoten. Ook het leven van Liza wordt helemaal niet genoemd, net zomin als haar verleden en vrienden of familie. Dit is jammer, want het acteerwerk van Jenny is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven, dit geldt trouwens voor vrijwel de hele cast.

Als Liza in een kliniek zit om te herstellen nadat ze haar gehoor is verloren, wordt ze geïnformeerd over een behandeling waarmee de haar gehoor wellicht terug kan krijgen. Wat ze dan nog niet weet, is dat de behandeling tot nu op ratten werd getest, waarbij de dieren vrijwel allemaal zijn overleden. Als ze wakker wordt na de behandeling merkt ze dat ze inderdaad weer kan horen, beter dan daarvoor zelfs. Maar dan begint ze ook stemmen te horen; ze komt erachter dat het de gedachten van andere personen zijn. Zodra ze dichtbij iemand is, hoort ze alles wat die persoon denkt, woord voor woord. Als ze daarover verhaal gaat halen bij de artsen, hoort ze ook hun gedachten en komt ze erachter dat ze als proefkonijn gebruikt is en dat alle andere testpersonen die met de vloeistof geïnjecteerd zijn, in een psychose terecht kwamen en inmiddels dood zijn.

Een interessante wending in het verhaal is dat de Amerikaanse regering erachter zit, om de injecties te gebruiken om vijanden gek te maken en uiteindelijk te vermoorden. Als blijkt dat Liza de speciale gave heeft, en die ook goed kan gebruiken, komt de CIA erachter dat ze goed te gebruiken is voor hun projecten. Jammer is dat de ‘Amerikaanse regering’ en de personen die daar mee te maken hebben, erg cliché worden neergezet. Er is een duidelijke scheiding tussen de ‘goeie’ en de ‘slechte’, die ook allebei erg stereotype zijn. Met andere woorden: het idee van een complot kan spannend zijn, maar altijd op dezelfde manier is niks, de standaard wrede legerofficier die alleen oog heeft voor zijn eigen promotie kennen we nu wel.

Ook lijkt deze film te worstelen met zijn genre. Dat kan natuurlijk in het voordeel werken, maar in dit geval is het vervreemdend en dat neemt het beetje spanning wat er is, weg. Tijdens de seksscène tussen Liza en Grant bijvoorbeeld, hoort Liza de gedachten van hem, wat nogal flauwe en platte grappen oplevert. Dit is natuurlijk geen ramp, ware het niet dat we naar een thriller kijken, en de acteurs niet echt komische talenten zijn.

Het idee is leuk, het verhaal is prima, maar de uitwerking laat echt te wensen over. De film blijft verder wel boeiend en wordt gelukkig niet saai, maar het abrupte einde verstoort dan alsnog het kijkgenot. Misschien al plannen bekend over ‘Patient 15’?

Ruby Sanders