Paul Blart: Mall Cop (2009)

Regie: Steve Carr | 91 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Kevin James, Keir O’Donnell, Jayma Mays, Raini Rodriguez, Shirley Knight, Stephen Rannazzisi, Peter Gerety, Bobby Cannavale, Adam Ferrara, Jamal Mixon, Adhir Kalyan, Erick Avari, Gary Valentine, Allen Covert, Mike Vallely, Mike Escamilla, Jason Ellis, Jason Packham, Rick Thorne, Victor T. Lopez, Natascha Hopkins

Paul Blart (Kevin James) heeft het niet makkelijk. Als beveiligingsagent in een groot winkelcentrum wordt hij noch door zijn collega’s, noch door de meeste bezoekers serieus genomen. Waarschijnlijk omdat Blart zijn functie en zijn Segway Personal Transporter wat te serieus neemt. En dat hij samenwoont met zijn moeder en dochter (overgehouden aan een illegale immigrante die het alleen om een verblijfsvergunning te doen was) helpt ook niet echt voor de beeldvorming. Tot overmaat van ramp lijdt Blart aan hypoglykemie, een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij hij bewusteloos raakt als zijn bloedsuikerspiegel te laag wordt. Een van de redenen waarom hij zijn examen voor ‘state trooper’, zijn droombaan, maar niet weet te halen, ondanks het feit dat hij toch tamelijk behendig blijkt op de hindernisbaan.

Maar Blarts leventje staat op het punt te veranderen als de aantrekkelijke Amy (Jayma Mays) een stand betrekt in het winkelcentrum. Zij wijst de ietwat opdringerige Blart niet meteen af, maar vraagt hem juist mee naar een personeelsfeestje, waardoor Blart gedwongen wordt zich in het sociale leven te begeven. De komst van Amy valt samen met die van stagiair Veck Sims (Keir O’Donnell), die door Blart de kneepjes van het pak bijgebracht moet krijgen. Veck blijkt echter het brein achter een grote kraak – op de drukste winkeldag van het jaar wil hij met een groepje criminelen het winkelcentrum beroven. Bij toeval gaat de overval aan Blart voorbij, totdat hij als enige nog vrij rondloopt in het winkelcentrum en van binnenuit moet proberen Veck tegen te houden en Amy te bevrijden. Zo kan hij eindelijk de held worden waar hij altijd van droomde.

De titel van de film doet weinig spectaculairs vermoeden en ook regisseur Steve Carr, de man achter onder andere ‘Dr. Dolittle 2’ (2001) en ‘Daddy Day Care’ (2003) staat nou niet direct garant voor topkomedie. Maar hoofdrolspeler Kevin James weet de film goed te dragen met humor die er niet te dik bovenop ligt. Het verhaaltje is wat mager en de personages tamelijk eendimensionaal, maar dat is natuurlijk niet ongebruikelijk bij komedies. Het is interessant om te zien hoe Blart naarmate de film vordert steeds heldhaftiger in beeld gebracht wordt. Met de juiste garderobe, het juiste camerastandpunt en de juiste belichting wordt er een heuse actieheld van hem gemaakt. De film speelt heel aardig met dit gegeven, door bij elk ruig actieshot toch net weer iets raars te laten gebeuren, waardoor de magie in een klap verdwijnt.

Hoewel er voldoende op de logica van het verhaal en de uitwerking van de karakters valt aan te merken, werkt de humor van de film zeer aanstekelijk. Natuurlijk komen er de nodige grappen over zwaarlijvigheid aan bod, maar nergens op een denigrerende manier. Integendeel, de film wil juist een positieve boodschap uitdragen. (In dat opzicht had het overigens niet misstaan als de ‘love interest’ ook wat extra kilootjes met zich mee had gedragen, maar je moet ergens beginnen…) Er zitten genoeg visuele en tekstuele verrassingen in de film om interessant te blijven, ook al staat de uitkomst op voorhand al min of meer vast. Al met al is ‘Paul Blart: Mall Cop’  gewoon een leuke komedie. Niks meer, niks minder. En voor een Steve Carr film is dat heel wat!

Wouter de Boer