Paw Patrol: De film – PAW Patrol: The Movie (2021)

Recensie Paw Patrol: De film CinemagazineRegie: Cal Brunker | 86 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Rayen Panday, Julia Tan, Peter Pannekoek, Monica Geuze, Carolina Dijkhuizen, André Dongelmans

Al snel nadat “Paw Patrol” in 2013 voor het eerst op de internationale televisieschermen verscheen, groeide de oorspronkelijk Canadese avontuurlijke tekenfilmserie tot een groot kijksucces bij jonge kinderen. De serie, over een stel schattige, reddingswerkende hondenpuppies, brengt prettig ogende maar spannende en meeslepende televisie. Tel daar de effectieve merchandisestrategie bij op en de aantrekkingskracht van het kleuterprogramma is niet moeilijk te verklaren. Nu is daar ‘Paw Patrol: The Movie’ bijgekomen.

De stap van het snelle televisiewerk naar langspeelformaat kan echter nog best lastig zijn. Series als deze zijn er op gemaakt in korte tijd een grote spanningsboog te creëren, met een mooi afgerond plotlijntje dat over het algemeen draait om één bepaalde emotie of thema. Als de speeltijd wordt verlengd, wordt er meer van een film gevraagd, al is het maar om de aandacht langer te kunnen vasthouden. Een enkele spanningsboog is dan niet afdoende. En wanneer een boog meerdere keren op scherp wordt gesteld, komt de geloofwaardigheid in het geding. Een beheerste opbouw die er steeds een stapje bovenop doet, lijkt de oplossing.

Daar slaagt ‘Paw Patrol: The Movie’ naar behoren in. Als de grote Avonturenstad de hulp van het reddingsteam, onder leiding van tiener Ryder, inroept, snellen ze er acuut op af. Kort daarvoor, in de vlotte en actievolle openingsscène, hebben ze hun eigen rustieke Avonturenbaai van naderend onheil gered. Het decor van de grote stad belooft desalniettemin nog gevaarlijker en avontuurlijker te worden. Hun oude tegenstander Humdinger heeft er de macht overgenomen. Zijn verwerpelijke plannen dreigen de stad groot ongeluk te brengen. Aan de Paw Patrol om redding te brengen. Van een uit de hand gelopen vuurwerkshow tot een catastrofe met een weerstation, de film brengt de spanning subtiel naar een climax.

Hoofdrol daarin is voor puppy Chase, die als pasgeborene door zijn baasjes in Avonturenstad werd achtergelaten. Nu hij er voor de eerste keer terugkomt, ondervindt hij weer de angsten die hij toen ook ervoer. Hij wordt zelfs zo door vrees gegrepen, dat zijn functioneren er onder begint te lijden en de inwoners van de stad steeds meer gevaar beginnen te lopen. Gelukkig krijgt het team hulp van stadshond Liberty, die stapsgewijs tot hun nieuwste teamlid zal uitgroeien.

De aandacht voor Chase en Liberty heeft als gevolg dat de andere puppies blijven hangen in stereotypes of, nog erger, ze blijven volledig onderbelicht. Naast de serieuze held zijn er de komiek en de kluns. Andere pups moet het doen met een enkel regeltje tekst en lopen er verder bij als figurant. Die eenzijdige aandacht heeft als gevolg dat de film wat eendimensionaal aanvoelt. Daarbij komt dat de hondjes wel heel afhankelijk zijn van hun technische hulpmiddelen. Als volwassen toeschouwer overheerst daardoor de leegheid en voorspelbaarheid. De meekijkende peuter gaat er evenwel volledig in op.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 augustus 2021
DVD- en blu-ray-release: 24 december 2021