Pearl (2022)

Regie: Ti West | 103 minuten | drama, horror | Acteurs: Mia Goth, David Corenswet, Tandi Wright, Matthew Sunderland, Emma Jenkins-Purro, Alistair Sewell, Amelia Reid, Gabe McDonnell, Lauren Stewart, Todd Rippon, Grace Acheson

Regisseur Ti West heeft de smaak te pakken en breidt in recordtempo zijn filmografie uit. Nu was deze Amerikaanse (horror)regisseur al vrij ambitieus, maar sinds 2022 is zijn werklust nog groter. In 2022 blikte hij twee(!) films in en hij blijft het tempo verder opvoeren. In 2022 maakte hij ‘X’ en die slasher inspireerde hem om een heuse trilogie op te zetten. In dit drieluik is actrice Mia Goth zijn muze: zij vertolkt in elke film de hoofdrol. ‘Pearl’ is een prequel en vertelt wat er gebeurde met het gelijknamige personage dat in ‘X’ in een schurkenrol te zien was. Momenteel legt West de laatste hand aan ‘MaXXXine’: het sluitstuk van deze trilogie (ook daarin speelt Goth de hoofdrol).

In ’Pearl’ draait het om het gelijknamige titelpersonage. Haar man vecht in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, terwijl zij achter is gebleven bij haar ouders. Pearls volledig verlamde vader kan niet praten of bewegen en is afhankelijk van constante zorg. Hij is een gevangene in zijn eigen lichaam. De moeder van de titelheldin is een verbitterde vrouw die haar frustraties op haar dochter botviert. Pearl is een dromerige vrouw op zoek naar avontuur in een wereld die vrouwen geen afhankelijkheid gunt. Toch besluit Pearl haar dromen na te jagen en een dansauditie te bezoeken. Dit gaat in tegen de wens van haar moeder. De gevolgen zijn desastreus.

‘Pearl’ is niet zozeer een horrorfilm maar eerder een karakterstudie. Het is een film over eenzaamheid, familiebanden en mentale gezondheid. Wat ‘Pearl’ vooral is, is de film van Mia Goth. De actrice draagt deze film vol overtuiging en zet een uiterst gelaagd personage neer. Pearl is naïef, maar ook gevaarlijk en onvoorspelbaar. Ze is kwetsbaar, maar ook meedogenloos en hard. Goth is een genot om naar te kijken en zet een iconisch personage neer dat meerdere kanten kent. Ze is niet puur slecht of goed.

De moordpartijen die erin zitten, worden goed opgebouwd en komen door de wreedheid ervan hard binnen. De finale is effectief en blijft nog dagen na afloop in je hoofd hangen. Als je van goed geacteerde horrorfilms houdt, moet je deze film zeker kijken!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

VOD-release: 22 mei 2023