Pelle en de dierenrovers – Pelle politibil på sporet (2013)

Regie: Rasmus A. Sivertsen, Rune Spaans | 72 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Ken Verdoodt, Marlies de Casparis-Somers, Ilse La Monaca, Wiebe Pier Cnossen, Tijl Dauwe, Sanne-Samina Hanssen, Marjolijn Touw, Leo Richardson, Reinder van der Naalt, Nine Meijer

Wie ooit een Europese zeearend in de vrije natuur heeft gezien, mag zich toch wel gelukkig prijzen. Ondanks dat het prachtige dier niet bedreigd is, is het wel bijzonder als je er één tegenkomt en zal het een ervaring zijn die je waarschijnlijk niet snel zal vergeten. De zeearend zat al prominent in ‘De nieuwe wildernis’ (2013), maar ook in animatiefilm ‘Pelle en de dierenrovers’ spreidt de grootste arend van Europa zijn vleugels, al in de prachtig geanimeerde openingsscène.

In ‘Pelle en de dierenrovers’, het losstaande vervolg op ‘Pelle en de waterdieven’ (2009), staat Volkswagen Kever Pelle voor een belangrijke taak. De kroonprinses heeft zojuist het arendpark geopend, een schitterend natuurpark in het noorden van Noorwegen. Er wonen allerlei bijzondere dieren, maar de voornaamste attractie is wel de broedende zeearend. Zonder arend geen arendpark, aldus de kroonprinses, dus de politieauto wordt op het hart gedrukt om het dier in de gaten te houden. Dat is een kolfje naar de hand van de betrouwbare VW Kever. Maar deze animatiefilm zou natuurlijk maar saai zijn als er verder niets zou gebeuren!

En dat duurt niet lang. Een in felroze joggingpak geklede dame, Brunhilde, is met haar dochter Britta op bezoek in het arendpark. Het is al snel duidelijk dat de vrouw niet veel goeds in haar zin heeft. Ze is op zoek naar zeldzame dieren om ze op te zetten en deze door te verkopen aan rijke mensen. Een van haar eerste slachtoffers is Otto, het vriendje van Dotty (een op Dory uit ‘Finding Nemo’ gebaseerde otter). Dotty is – net als Dory – nogal vergeetachtig en verstrooid, maar toch weet ze nog net aan Pelle te vertellen dat haar verloofde verdwenen is. Op zoek naar Otto komt ze het verlaten nest van de zeearend tegen, want ja, ook moeder arend is gevangen genomen door de schurk. Hoewel Dotty in eerste instantie het eitje liever bakt, overtuigt Pelle haar ervan dat ze het ei moeten beschermen. Van oom Richard hoeft Pelle geen hulp te verwachten, want die is verliefd geworden op de dochter van de dierenrover. Gelukkig is Pelle vindingrijk genoeg om zelf voor een oplossing te zorgen, hij houdt het ei warm in zijn motorkap. Niet lang daarna komt het ei uit en het schattige arendskuiken ziet Pelle direct als zijn mama. Dat zorgt voor een hoop nieuwe problemen, want wat eet zo’n jonge arend? En lukt het Pelle om het arendskuiken, dat hij Pluisje noemt, met zijn moeder te herenigen?

‘Pelle en de dierenrovers’ is een erg leuke, warme familiefilm. Het verhaal mag dan niet verrassen, voor jonge kijkers is er meer dan genoeg spanning en humor, dat laatste ook voor meekijkende ouders. Het is knap hoe de makers er in zijn geslaagd van Pelle een aansprekend personage te maken, een auto is natuurlijk beperkt omdat hij noch handen of voeten heeft, noch een duidelijke gezichtsmimiek, maar Pelle zal moeiteloos de harten van jonge kijkers veroveren. Een tweede hartendief is Pluisje: een knappe jongen die weerstand kan bieden aan het schattige pluizebolletje. Visueel ziet ‘Pelle en de dierenrovers’ er gelikt uit en daarmee kan Qvisten Animation zich prima meten met subtoppers in het animatiegenre. De aandacht voor details is opvallend: vooral het natuurschoon van Noorwegen is adembenemend mooi geanimeerd. Dat de makers zich hebben laten inspireren door producties van grotere spelers op de markt, is ze vergeven, want qua grappigheid scoren ze hoog. Niet alleen de al eerder genoemde gelijkenis van het personage van Dotty op Dory, ook doen bepaalde scènes denken aan bijvoorbeeld ‘Ice Age’, wanneer Dotty het ei verliest en heeft de dierenrover wel wat weg van Ursula, de zeeheks uit ‘The Little Mermaid’. Door de korte speelduur blijft de aandacht van kleine woelwaters makkelijk bij de gebeurtenissen op het witte doek. ‘Pelle en de dierenrovers’ is prima entertainment.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 januari 2014
DVD-release: 10 oktober 2014