Penguin Bloom (2020)

Recensie Penguin Bloom CinemagazineRegie: Glendyn Ivin | 95 minuten | drama | Acteurs: Naomi Watts, Andrew Lincoln, Felix Cameron, Griffin Murray-Johnston, Abe Clifford-Barr, Jacki Weaver, Lisa Hensley, Leeanna Walsman, Gia Carides, Rachel House

Geluk is een fragiel dingetje. Tot die ontdekking komt de sportieve Sam Bloom, wanneer ze in Thailand met haar gezin vakantie viert. Er is een dakterras, een gevaarlijke reling, een diepe val en een ambulance. Na dit ongeluk is Sam voor driekwart verlamd, wat leidt tot een stevige depressie. Echtgenoot Cameron doet zijn best om haar te ondersteunen, maar hij stuit bij Sam op een muur. De drie jonge zoontjes verwerken het op hun eigen manier, waarbij de gevoelige Noah zich steeds meer schuldig voelt aan het ongeluk.

En dan vindt Noah een jonge ekster die uit een nest is gevallen. Hij neemt het dier mee naar huis waar het de naam Penguin krijgt. De ekster maakt al snel onderdeel uit van de familie en is voor de verlamde Sam een van de weinige lichtpuntjes in haar leven. Die twee hebben ook wat gemeen. Terwijl Sam niet kan lopen, lukt het de jonge ekster maar niet te vliegen.

Deze waargebeurde geschiedenis vormt de basis voor het drama ‘Penguin Bloom’. Het beschrijft een tijdloos verhaal over de veerkracht van de mens, de ingewikkelde dynamiek van families en de natuur als leerschool. Zoals wel vaker in dergelijke verhalen komt de hulp uiteindelijk van buiten. In dit geval niet alleen van de ekster maar ook van een kajakinstructrice, die ervoor zorgt dat Sam weer wat vertrouwen en waardigheid krijgt.

Mooie ingrediënten voor een drama, al stelt het gegeven dat deze productie uit Australië komt niet erg gerust. In de Australische filmcultuur is subtiliteit vaak ver te zoeken (zie ‘Mad Max’, ‘The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert’ en ‘Shine’) en in het geval van een drama als ‘Penguin Bloom’ wreekt zich dat. Terwijl de gebeurtenissen al ellendig genoeg zijn, krijgen we hier nog huilpartijen, woede-uitbarstingen en ander opgelegd sentiment er bovenop. Iedere scène die vrolijk begint, ontaardt al na een paar minuten in luidruchtig hyperdrama met versleten symboliek als extraatje.

Jammer wel, want verder zit ‘Penguin Bloom’ prima in elkaar. Fraaie beelden, puike acteerprestaties, sympathiek verhaal en dito karakters. Helaas werken de pogingen tot humor (we denken tenminste dat het daarom gaat) niet echt, terwijl de film die goed had kunnen gebruiken. Dit alles maakt van ‘Penguin Bloom’ een degelijke en genietbare tranentrekker, wat een hartverscheurend drama had kunnen zijn.

Henny Wouters

Waardering: 3

VOD-release: 27 januari 2021 (Netflix)