Peninsula – Train to Busan 2 (2020)

Recensie Peninsula (Train to Busan 2) CinemagazineRegie: Sang-ho Yeon | 116 minuten | horror | Acteurs: Dong-Won Gang, Jung-hyun Lee, John D. Michaels, Milan-Devi LaBrey, Daniel Joey Albright, Re Lee, Bella Rahim, Hae-hyo Kwon, Pierce Conran, Geoffrey Giuliano, Christopher Gordon

Militair Jung-seok (Gang Dong-Won) is met zijn zus, zwager Chul-min (Kim Do-yoon) en jonge neefje onderweg naar een schip dat hen in veiligheid kan brengen. Een zombie-uitbraak teistert Zuid-Korea en dit is de laatste kans om te ontsnappen. Onderweg smeekt een gezin om hulp, maar Jung-seok negeert hen en rijdt door. Eenmaal op het schip aangekomen, blijkt het vaartuig – dat onder bevel staat van het Amerikaanse leger – niet naar het veilig geachte Busan te gaan, maar naar Hongkong. Dan gaat het gruwelijk mis aan boord. Een geïnfecteerde passagier richt dood en verderf aan en Jung-seoks zus en neefje worden hiervan het slachtoffer.

Vier jaar later leeft het tweetal in moeilijke omstandigheden in Hongkong. Een officiële vluchtelingenstatus hebben ze niet en ze moeten hun kostje bijeen schrapen. Dan krijgen ze, samen met nog twee Koreanen, een aanbod van een gangsterbende (niet geheel toevallig ook al geleid door een Amerikaan). Het voorstel lijkt heel simpel: stiekem terug gaan naar het door zombies overlopen Incheon en daar 20 miljoen dollar uit een achtergelaten vrachtwagen stelen. Als het ze lukt, mogen ze de helft van het geld houden en 10 miljoen onder hen vieren verdelen.

Uit het verhaal moet je als kijker verder opmaken dat Noord- en Zuid-Korea om onduidelijke redenen nu verenigd zijn en dat het hele Koreaanse schiereiland (het ‘Peninsula’ uit de titel) afgegrendeld is van de buitenwereld. Volgens de gangsters is het een klusje van niets, want de zombies schijnen nachtblind te zijn. Met tegenzin gaan ze akkoord. Algauw blijkt dat de klus (uiteraard) niet zo eenvoudig is als aanvankelijk gepresenteerd. En het blijkt dat de zombies niet hun grootste bedreiging vormen, maar dat milities de dienst uitmaken op het schiereiland . En dan komt Jung-seok daar ook nog leden van het gezin tegen dat hij eerder zo kil aan hun lot overliet.

In 2016 maakte regisseur Yeon Sang-ho grote indruk met de zombiethriller ‘Train to Busan’ (‘Busanheang’). Vier jaar later is er ‘Peninsula’, dat zich in hetzelfde universum afspeelt, maar geen direct vervolg is op de eerdere film. De marketing is wel enigszins misleidend: de film wordt zowel als ‘Train to Busan 2’ en als ‘Train to Busan presents: Peninsula’ aangemerkt. De enige connectie is de zombieuitbraak: er is geen overlap met betrekking tot de cast of de plot.

Wie verwacht dat Sang-Ho zijn kunststukje weet te herhalen, komt wel enigszins bedrogen uit. ‘Peninsula’ is vermakelijk en bij vlagen ook spannend, maar het hoge niveau van ‘Train to Busan’ wordt niet gehaald. Sterker nog: ‘Peninsula’ is een vrij rommelige film die veel genres combineert, schaamteloos jat van veel betere actiefilms (zoals de ‘Mad Max’ films) en waarbij de zombies niet eens de grootste bedreiging vormen. Tegelijk heeft de film wel sterke – en ook een paar grappige – momenten waarbij het grote talent van de makers zichtbaar is. Een groot deel van de actiescènes is goed uitgevoerd, maar het wil Sang-ho alleen maar niet lukken om de spanningsboog gedurende de hele looptijd vast te houden. Ook vertoont de plot nogal wat gaten en vaagheden, waardoor je als kijker af en toe flink uit de gebeurtenissen wordt gehaald. Een ander minpunt is dat de special effects op sommige momenten heel matig zijn. Met name in de achtervolgingsscènes met auto’s en dat gaat vrij snel irriteren.

‘Peninsula’ is een mengelmoesje van stijlen en genres, dat een leuk tijdverdrijf biedt, maar geen noemenswaardige toevoeging aan het genre is.

Hans Geurts

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 13 augustus 2020
DVD-release: 27 oktober 2021