Penthouse North (2013)

Regie: Joseph Ruben | 82 minuten | drama, thriller | Acteurs: Michelle Monaghan, Michael Keaton, Barry Sloane, Andrew W. Walker, Kaniehtiio Horn, Trevor Hayes, Phillip Jarrett, Timothy Paul Coderre, Olivier Surprenant, Jasmine Chan, Lindsey Reeves-Whit

In ‘Penthouse North’ zien we de lieftallige Michelle Monaghan (‘Due Date’, ‘Source Code’, ‘Eagle Eye’) als fotojournalist Sara Frost. Door een noodlottig ongeval op embedded missie in Afghanistan verloor ze haar gezichtsvermogen. Drie jaar later leeft ze een min of meer teruggetrokken leven in een chique penthouse in New York, samen met haar vriend Ryan. Deze blijkt ze echter niet zo goed te kennen, want op Nieuwjaarsavond duiken er ineens twee oude criminele maatjes van Ryan op in het appartement. De twee psychopaten, ‘Chad’ (Barry Sloane) en ‘Hollander’ (Michael Keaton) deinzen voor een moord meer of minder niet terug. Het tweetal is op zoek naar 22 diamanten, straatwaarde twintig miljoen, die Ryan van hen gestolen heeft. Wat volgt is een eindeloze nacht vol met psychische en fysieke terreur. Zal Sara haar agressors weten te overwinnen?

‘Penthouse North’ is geregisseerd door Joseph Ruben, die ons net als in ‘Sleeping with the Enemy’ trakteert op enkele onvervalste schrikmomenten. De film bevat echter teveel ongeloofwaardigheden om voor ‘vol’ te kunnen worden aangezien. Bad guy Michael en Michelle proberen de film uit alle macht nog enige statuur te verlenen, maar helaas: het eindresultaat is onbevredigend.

Een blinde vrouw tegenover een stel moordenaars, was dat niet in 1967 al veel beter gedaan? In de klassieker van Terence Young, ‘Wait Until Dark’, weerde Audrey Hepburn zich kranig.  Dus, vervang heroïne door diamanten en je hebt een succesvolle remake? Nee, gelukkig komt daar meer bij kijken. Geloofwaardigheid is in deze een groot goed en daar schort het aan in ‘Penthouse North’.

Michelle Monaghan weet de blinde Sara goed gestalte te geven, maar ‘Penthouse North’ heeft teveel momenten waarbij je de wenkbrauwen fronst. Zo blijkt Sara fysiek wel heel erg haar mannetje te kunnen staan. Ze vliegt bijna letterlijk het hele appartement door, maar dit alles lijkt haar geen centje pijn te doen. Een vlieggewicht die zich kan meten met twee robuuste mannen? Get out of here! Niet alleen Sara, maar ook de wetten der logica worden geweld aan gedaan. Bij blinde mensen werken de overgebleven zintuigen (reukzin, gehoor) vaak op double speed, maar je kunt het ook overdrijven. Sara blijkt een ‘kick-ass’ lady waar niet mee te spotten valt. Dus valt deze film op zijn ‘Van Gaals’ samen te vatten: “Zijn haar belagers nou zo dom of is Michelle nou zo slim?” Het antwoord laat zich raden en dat is waar de schoen heel erg wringt. Een tip: Haal ‘Blink’ (1994 met Madeleine Stowe) nog eens van stal en zie hoe het ook kan…

Ruud Stift

‘Penthouse North’ verschijnt dinsdag 24 september 2013 op DVD en blu-ray.