Penvriendin (2006)

Regie: Jelle Posthuma | 8 minuten | korte film | Acteurs: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Eva Beurskens, Jelle de Jong, Iris Platenkamp, Ignaro Petronilia, Frank Wijdenbosch, Dennis Rudge

Het verhaal van deze korte film gaat uit van een geestig en origineel gegeven. Als Johan in een louche zaak een pen ziet liggen met een foto van een meisje erin, ziet hij tot zijn grote verbazing dat het niet alleen om een foto gaat, maar dat het meisje leeft. Ze kan natuurlijk niet praten, maar verstaat Johan wel en kan ook gebaren. In het eerste deel van de film wordt dit op een leuke en grappige manier uitgewerkt, waaraan vooral wordt bijgedragen door het sympathieke acteerwerk van Matthijs van de Sande Bakhuyzen (ja, de zoon van). Ook Eva Beurskens doet het leuk als pin-up achtig meisje, die Johan helpt met zijn huiswerk en tegelijkertijd zijn hoofd op hol brengt. Waarom het meisje Dolores heet en van salsamuziek houdt, is niet duidelijk maar helpt wel mee aan het vrolijke en luchtige karakter van deze korte film.

De bijrollen zijn iets minder, en maken de film naarmate het verhaal vordert minder geloofwaardig. Zo is er de ‘stoere jongen’ door wie Johan getreiterd wordt, en het ‘mooie, populaire meisje’, die door alle jongens uit de klas begeerd wordt (waaronder natuurlijk ook Johan en de stoere jongen). De voorspelbare gebeurtenissen komen samen op het nog voorspelbaarder schoolfeest, waarbij Johan tot overmaat van ramp uiteindelijk zijn pen (en dus Dolores) verliest.

Onder andere door deze bijfiguren, en het steeds zoetsappigere verhaal verandert de film langzaam in een clichématige tienerfilm, of eerder nog, een aflevering van ‘Lizzie McGuire’. In die trant eindigt de film dan ook en de kijker blijft achter in een doffe roze wolk. Het geheel blijft al met al nog steeds de moeite waard, maar is vooral geschikt voor jongeren of tieners en is eigenlijk niet als een volwaardige korte film te beoordelen.

Ruby Sanders