Perdition County (2014)

Regie: Raphaël Crombez | 25 minuten | drama, korte film | Acteurs: Richard Bremmer, Jamie Brotherston, Klaas Bullynckx, Dean Christie, Louis Hill, Ian Hoyle, Matthew Jure, Lorcan Melia, Adam Robertson, Toby Spearpoint, Sy Turner, Johnny Vivash, Tom Westby, Laura Woodhouse

Zo af en toe staat er jonge filmmaker op van wie je zeker weet dat hij het zal gaan maken. Zo’n groeibriljant die al meteen met zijn eerste film al zijn critici de mond weet te snoeren en die direct een zelfverzekerde en professionele indruk weet te maken. Zo iemand is de Vlaming Raphaël Crombez. Op het prestigieuze Film Fest Gent won hij in 2015 de publieksprijs voor beste Belgische studentenkortfilm. Met zijn eindexamenfilm met de welluidende titel ‘Perdition County’ (2014) pakte Crombez direct alle aanwezigen in. Na zijn triomftocht in Gent werd de film voor diverse andere (korte)filmfestivals geselecteerd (onder meer het Kortfilmfestival Leuven, Ciné Public , en de filmfestivals van Brussel, Oostende en het Spaanse Valladolid) en werden tevens meerdere prijzen aan het palmares toegevoegd. Op het bekende filmevenement in het Tsjechische Karlovy Vary werd Crombez gekozen als een van de tiennieuwe filmmakers die men in de gaten moet houden.

‘Perdition County’ gaat over Desmond (Richard Bremmer), een soldaat uit een plunderende militie die deserteert om zijn menselijkheid te herwinnen. Hij vertrekt , op zoek naar vrijheid. Dwars door eindeloze landschappen gaat hij op weg naar vergiffenis. Nadat deze strijder het slagveld ontvlucht heeft, stuit hij op twee kinderen. Hij wil hen koste wat het kost redden door hen naar een eiland te brengen waar ze veilig kunnen onderduiken. Als hij dat voor elkaar krijgt, zo is zijn redenering, heeft hij (een deel van) zijn misstappen goedgemaakt. Boetedoening en vergeving zijn de centrale thema’s. Desmonds bende scalpeerde onschuldige pelgrims: wat kan deze man doen om verlost te zijn van zijn zonden? De film werd opgenomen in Groot-Brittannië en kent een cast met vrijwel uitsluitend Britse acteurs. Waarom er precies gevochten wordt, blijft in het ongewisse. Niet dat dat veel uitmaakt, want de kijker wordt toch wel in het verhaal getrokken.

Want de kracht van ‘Perdition County’ is dat er in slechts 25 minuten een compleet verhaal verteld wordt, vol heroïek en spanning. Wat is goed en wat is kwaad en kan iemand vergeven worden voor zijn gruweldaden. Thema’s die in de gemiddelde Hollywood-film zeker niet zouden misstaan. Het zou ons in elk geval niets verbazen als Raphaël Crombez over enkele jaren een langspeler van dit verhaal mag maken, aan de overzijde van de grote plas. Dit is absoluut een sollicitatie naar een internationale carrière!

Patricia Smagge

Waardering: 4

DVD- en blu-ray-release: 13 oktober 2015 (DVD & blu-ray box De beste Vlaamse kortfilms, Selected Shorts #19)