Perfect Creature (2006)

Regie: Glenn Standring | 90 minuten | actie, drama, horror, fantasie, science fiction | Acteurs: Dougray Scott, Saffron Burrows, Leo Gregory, Scott Wills, Stuart Wilson, Craig Hall, Robbie Magasiva, Lauren Jackson, Peter McCauley, Stephen Ure, Roi Taimana, Danielle Cormack, Aaron Murphy, Scott Morrison, Ian Mune, Owen Black, Alison Bruce, Jon Brazier, Katrina Browne, Brett Stewart, Roy Ward, Rachel House, Martin Phelan, Susan Haldane, Peter Rowley, Margaret-Mary Hollins, Wharetatao King, Tessa Mitchell, Robyn Maclean, Beth Kayes, Hori Ahipene, Alexandra Hassel, Shannon Hirst, Kerry Rutter, Rod Bidois, Glen Drake, Cit Harris    

De Nieuw-Zeelandse produktie ‘Perfect Creature’ speelt zich af in een alternatieve wereld: onduidelijk is of het in het verleden, heden of in de toekomst plaatsvindt. Er rijden auto’s uit pakweg de jaren dertig van de vorige eeuw, maar ook zien we Zeppelinachtige vliegmachines door de lucht zweven (de functie hiervan wordt overigens niet toegelicht). De kleding die gedragen wordt doet weer denken aan de mode van eind negentiende eeuw en qua wetenschap zijn de wezens ongeveer op gelijk niveau als we tegenwoordig zijn: er wordt geëxperimenteerd met cellen en virussen en door middel van deze proeven vindt er genetische manipulatie plaats. Op deze manier heeft het team achter de film een bijzondere sfeer weten te creëren. ‘Perfect Creature’ is een mengeling van science fiction, thriller en horror en roept een uniek gevoel op. Elementen van andere films zijn zeker aanwezig, een scheutje ‘Se7en’ vanwege de donkere scènes, een snufje ‘Blade’ vanwege de rechtschapen vampieren, en een tikje ‘Underworld’ vanwege het sterke vrouwelijke hoofdpersonage. Ondanks het leentjebuur spelen bij klassiekers in de verschillende genres, is de film erg origineel in opzet.

Sinds mensenheugenis wordt de wereld geteisterd door allerlei virussen en epidemieën. Driehonderd jaar geleden werd er een nieuw ras geboren, de vampieren. Eerst waren de mensen bang voor ze, maar al snel bleek dat de vampieren eigenlijk verbeterde versies zijn van de mensen: dankzij hun wetenschap en religie wist de mensheid te overleven. Nu leven ze al weer eeuwen in harmonie met elkaar en zijn ze van elkaar afhankelijk. Nog nooit heeft een vampier een mens gedood. In de wereld van ‘Perfect Creature’ zie je een groot aantal van de clichés die rondom de mythe van vampieren geschapen zijn niet terug, geen wijwater, knoflook of problemen met het zonder uitnodiging over een drempel stappen. Geen zilveren kogels of vermijden van daglicht. In plaats van dat de vampieren, Brothers genaamd, bang zijn voor de kerk, zijn zij de kerk. Ze worden aanbeden door de mensheid en staan in hoog aanzien. De mensen staan graag hun bloed af aan de vampieren, omdat zij ervoor zorgen dat er medicijnen ontwikkeld worden voor de ziektes die rondwaren. Vanwege zo’n virus wordt één van de vampieren echter besmet en hij wordt langzaamaan gek. Hij verandert in een vampier zoals die normaal gesproken rondloopt in horrorfilms, als een bloedzuigende moordenaar. Om deze vampier en zijn plan om de wereld te veranderen te stoppen, moeten de vampieren en mensen alles op alles zetten.

Dougray Scott speelt Silus, één van de belangrijkste ‘Brothers’. Zijn broer, Edgar (Leo Gregory), is de vampier met wie het verkeerd gaat. Politie-agente Lilly (Saffron Burrows) werkt met Silus samen om Edgar tegen te houden, hetgeen weer jaloezie en achterdocht veroorzaakt bij haar partner Jones (Scott Wills). Jones vertrouwt Silus niet omdat hij vermoedt dat de vampier andere bedoelingen heeft met Lilly. De acteurs verrichten hun taak op een meer dan voldoende manier. Vooral Dougray Scott steelt elke scène, hij is perfect gecast voor deze rol. Leo Gregory is redelijk angstaanjagend, zijn bezeten blik is zeer overtuigend. De schrikelementen in de film komen voornamelijk door de harde geluidseffecten die decibellen harder zijn dan het gewone conversatieniveau. Dat is wel jammer. Ook overbodig is de romance die ontstaat tussen de twee hoofdpersonages. Aangezien de film zo veel clichés weet te vermijden, zou het beter zijn geweest als deze verhaallijn eruit gelaten was. De bloederige scènes voeren niet de boventoon, ook de actiescènes liggen te ver uit elkaar om van een spannende film te spreken. ‘Perfect Creature’ leunt sterk op het verhaal en de sfeer, gelukkig zit het met beide wel goed. In Amerika is de film in 2007 dankzij distributeur 20th Century Fox te zien in een verkorte versie. In Europa kunnen we op dvd genieten van de director’s cut. Hoewel de film voor actieliefhebbers iets aan de trage kant is – trek maar een punt van de waardering af als je puur voor actie gaat –  is ‘Perfect Creature’ toch zeker het bekijken waard en niet alleen voor liefhebbers van het vampierengenre.

Monica Meijer