Perfect Horse (2015)

Regie: Hans Fels | 96 minuten | documentaire

Wie als toerist de Oostenrijkse hoofdstad wel eens bezocht heeft, had hoogstwaarschijnlijk ook een bezoekje aan de Spaanse rijschool op het verlanglijstje staan. De voorstellingen met de prachtige Lipizzaners zijn echter maanden van te voren uitverkocht, zo populair zijn de optredens. Non-fictie auteur Frank Westerman schreef het boek “Dier, bovendier”, over dit bijzondere paardenras, en linkte er de ontwikkelingen in de 20ste eeuw in Europa aan. Hans Fels, bekend van de schitterende docu ‘Darwin’s verstekeling’ en bedenker van tv-serie “De Beagle, in het kielzog van Darwin”, regisseert de documentaire ‘Perfect Horse’, dat op Westermans bestseller is gebaseerd.

We volgen in ‘Perfect Horse’ de stoeterijleider van Piber, Max Dobretsberger. In Piber worden de jonge Lipizzaner hengsten gefokt en klaargestoomd zodat ze hun rijkunsten in de Spaanse Rijschool kunnen vertonen. Dat fokken gebeurt daar al meer dan 200 jaar en het team kan dan ook bogen op de solide basis van de in talloze jaren opgebouwde vakkennis. Dobretsberger is een man die geknipt is voor deze baan, hij is een paardenexpert in hart en nieren, bevlogen en met een rotsvast geloof in de ambachtelijke wijze van paardenfokken. Hans Fels laat ons getuige zijn van het hele proces, van het testen van het paardensperma tot het zoeken naar een geschikte merrie voor het dekken.

Dat het doel is het perfecte paard te creëren is duidelijk, en dus kan het niet anders dat moderne technieken als het klonen van paarden ook aan bod komt. Als je als kijker al onpasselijk wordt van de vol in beeld gebrachte geslachtsdaad, zul je van een slachtpartij en verwijdering van eierstokken bij de zojuist geslachte merrie in een Italiaans laboratorium helemaal moeten bijkomen. Het zijn wel momenten waarop de kijker enigszins wakker wordt geschud, want ‘Perfect Horse’ bevat veel beelden die gerust op de montagevloer hadden mogen eindigen. Jammer, want de film voelt daardoor langer dan ie is en Fels schiet daardoor zijn doel voorbij. Iets meer duiding van het getoonde was ook wenselijk geweest. Soms zijn de beelden erg fraai, maar verveling ligt al snel op de loer. Dat je dan het idee hebt dat je er niet veel wijzer van wordt, werkt de film alleen maar meer in het nadeel.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 1 oktober 2015
DVD-release: 10 december 2015