Perfect Strangers (2001)

Regie: Stephen Poliakoff | 238 minuten | drama, komedie | Acteurs: Michael Gambon, Lindsay Duncan, Matthew Macfadyen, Claire Skinner, Toby Stephens, Jill Baker, Timothy Spall, Anton Lesser, Michael Culkin, Kelly Hunter, Kathleen Byron, Muriel Pavlow, Sheila Burrell, Peter Howell, Tony Maudsley, Camilla Power, Marianne Borgo, Orlando Vitorini, Paul Alexander, Emma Sackville, Rebecca Tarry, Miranda Raison, Thea Bennett, Paul Leonard, J.J. Field, Ellen Sheean, Alan Haines, Iris Russell, Sarah Guyler, Mitchell Finlay, Daniel Williams, Ben Heffer, Courtney Bolden

Daniels vader Raymond (Michael Gambon) is het zwarte schaap van de welgestelde familie Symon. Door zijn idealistische, maar erg onzakelijke instelling is zijn fabriek opgedoekt en is de erfenis van zijn vader verloren gegaan. Uit verdriet en onmacht is hij aan het drinken geslagen en heeft zich uit de wereld teruggetrokken in het afgelegen Hillingdon.

Doordat zijn vader zich zo afzijdig heeft gehouden kent Daniel de rest van de familie niet en kijkt hij zijn ogen uit tijdens de grootscheeps georganiseerde tweedaagse reünie in een chic hotel in Londen. Hij voelt zich vooral aangetrokken tot zijn nicht Rebecca (Claire Skinner) en haar broer Charles (Toby Stephens). Voor de aantrekkelijke Rebecca voelt hij bovendien meer dan de gebruikelijke genegenheid voor een familielid en hij laat zich helemaal door haar inpakken. Om onduidelijke redenen weigeren Rebecca en Charles zelfs maar te praten met de charmante Alice (Lindsay Duncan) voor wie Daniel erg veel sympathie koestert. Hij voelt zich heen en weer geslingerd tussen deze twee mooie vrouwen.

Fijn dat deze driedelige televisieserie zoveel tijd in beslag neemt. In een aangenaam rustig tempo presenteert Poliakoff een waaier aan levensverhalen op een bijzonder fraaie manier. Tijdens de reünie krijgen de verschillende familieden in een projectiezaaltje bijvoorbeeld foto’s uit hun verleden te zien. Dit roept verbazing, melancholie en vergeten vreugde bij hen op, zoals bij Raymond die vergeten was dat hij als klein jongetje zo moest schaterlachen op een oude foto die in de huiskamer staat, omdat zijn later zo ernstige vader allerlei strapatsen voor hem uithaalde. In het zaaltje krijgt hij de foto’s van zijn vader te zien die gek doet en hij kan nauwelijks geloven wat hij ziet.

Ook bijzonder is de terloopse manier waarop het begrip familie aan de orde wordt gesteld. Je bent vlees van elkaars vlees en bloed van elkaars bloed, maar wat weet je nu eigenlijk van elkaar en vind je elkaar aardiger dan anderen en ben je verplicht meer voor elkaar over te hebben, omdat je toevallig verwant aan elkaar bent?

‘Perfect Strangers’ is een bijzonder familieportret met een fraaie mix van ontroering, humor en melancholie over gemiste kansen en een verloren jeugd. Het acteerwerk is erg goed met een glansrol voor Michael Gambon die schitterend de drankzuchtige, knorrige Raymond speelt die meer dan hij zou willen erg aan zijn familie en het verleden is gehecht.

Diana Tjin-A Cheong