Perfetti sconosciuti (2016)

Recensie Perfetti sconosciuti CinemagazineRegie: Paolo Genovese | 97 minuten | drama, komedie | Acteurs: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak, Benedetta Porcaroli, Elisabetta De Palo, Tommaso Tatafiore, Noemi Pagotto

Soms is een slim idee voldoende. Dat blijkt maar weer uit het Italiaans komisch drama ‘Perfetti sconosciuti’. Hierin ontmoeten zeven vrienden elkaar voor een gezellig etentje. Drie koppels en een man alleen, diens nieuwe vriendin ziek thuis. De vrienden zijn dermate vertrouwd met elkaar dat ze zweren dat ze geen enkel geheim hebben, voor hun partner noch voor hun vrienden. Die grootspraak leidt tot een rampzalig experiment: ieder legt zijn mobiel op tafel, waarna elk binnenkomend gesprek en ieder binnengekomen bericht wordt gedeeld in de groep.

Uiteraard komen er explosieve geheimen boven tafel. Berichtjes van geheime minnaars, telefoontjes van uit het oog verloren exen, een sms’ende kerel die niemand kent maar die smeekt om telefonische liefkozingen, de puberende dochter van een van de koppels die met een lastig dilemma zit. Een mysterieuze maansverduistering maakt alles nog intenser. Soms lijken het wel twee maansverduisteringen, alsof in een parallel universum hetzelfde etentje plaatsvindt maar dan net even anders.

‘Perfetti sconosciuti’ is een feest voor liefhebbers van Italiaanse komedie. De dialogen zijn gevat en geestig, in rap en smakelijk Italiaans. Soms is er ook ontroering, zoals wanneer de dochter belt en aan haar vader wijze raad vraagt over haar liefdesproblemen. Hoewel de film zich maar op één plek afspeelt – en daarmee minstens zo veel op toneel lijkt als op film – zorgen de over elkaar buitelende gebeurtenissen ervoor dat het altijd boeiend en vermakelijk blijft.

Qua acteren worden we al helemaal verwend. Een ensemble van ervaren Italiaanse rotten, waaronder alleskunner Alba Rohrwacher, verzorgt een masterclass komisch acteren waar iedere acteerliefhebber blij van wordt. Timing, expressie, nuance, afwisseling van het komische en dramatische, alles wat we van acteurs verlangen vinden we hier terug.

De onderliggende vragen van ‘Perfetti sconosciuti’ (Volmaakte vreemdelingen) zetten je intussen flink aan het denken. Wat winnen we ermee als we onze geheimen prijsgeven? Blijven we trouw aan onze vrienden als we hun diepste geheimen kennen? Wat is de prijs van volmaakte eerlijkheid? Vragen waarover we nog even gaan puzzelen, terwijl we in stilte nagenieten van deze heerlijke Italiaanse film.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 november 2016
DVD-release: 3 april 2017