Persuasion (1995)

Regie: Roger Michell | 107 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Amanda Root, Ciarán Hinds, Susan Fleetwood, Corin Redgrave, Fiona Shaw, John Woodvine, Phoebe Nicholls, Samuel West, Sophie Thompson, Judy Cornwell, Simon Russell Beale, Felicity Dean, Roger Hammond, Emma Roberts, Victoria Hamilton, Robert Glenister, Richard McCabe, Helen Schlesinger, Jane Wood, David Collings, Darlene Johnson, Cinnamon Faye, Isaac Maxwell-Hunt, Roger Llewellyn, Sally George

Anne’s vader Mr. Elliot (Corin Redgrave) heeft na de dood van zijn vrouw zo’n ongebreideld luxe leven geleid dat hij noodgedwongen zijn landgoed moet verhuren aan admiraal Croft (John Woodvine) en zijn vrouw (Fiona Shaw). Mr. Elliot zal zich nog voor het begin van het seizoen terugtrekken in Bath, waar het leven goedkoper zal zijn, samen met zijn dochter Elizabeth (Phoebe Nicholls) en vriendin Mrs. Clay (Felicity Dean). Anne zal de bediendes helpen het landhuis en de bijbehorende landerijen te prepareren voor de komst van de huurders.

Admiraal Croft is getrouwd met de zus van Frederick Wentworth en op die manier ziet Anne hem weer terug, acht jaar nadat ze hem heeft afgewezen. Het is voor haar een verdrietig weerzien. Ze is nu geen blozend jong meisje meer, maar een oude vrijster van achter in de twintig die opdraait voor alle taken waar niemand anders zin in heeft en zich in gezelschap op de achtergrond moet houden. Frederick daarentegen wordt door meerdere, knappe jongedames begeerd en lijkt vastbesloten onder hen een geschikte huwelijkskandidate te vinden.

Dit is een prachtige verfilming van het gelijknamige boek van Jane Austen. De verstilde, melancholieke sfeer waarin het verdriet over een verloren liefde voortdurend als droevige muziek doorheen klinkt, benadert zeer dicht die van het boek. Erg goed gedaan en symbolisch voor Anne’s geringe positie binnen de familie is een avondje bij de familie Musgrove, de familie van haar zwager. Iedereen neemt haar apart en doet in vertrouwen zijn of haar beklag over de anderen en zij luistert stil en geduldig toe. Ze wordt geschikt geacht als luisterend oor, maar niet belangrijk genoeg om zelf onderwerp van gesprek te zijn en ook geen gevoelsleven te hebben waarvan het interessant zou zijn daar vragen over te stellen.

Amanda Root speelt de bescheiden, maar intelligente Anne erg fraai. Ze toont oprecht bedroefd met haar donkere ogen en bleke gelaat en lijkt tegen de achtergrond te verdwijnen door haar gedienstige en stille verschijning. Maar stille wateren hebben diepe gronden en ook al is ze bescheiden en verlegen, ze weet als een echte Jane Austen heldin haar woord te doen als het moment daar is, hoewel ze dat misschien minder sprankelend doet dan bijvoorbeeld Emma Woodhouse of Elizabeth Bennet. Corin Redgrave is amusant en een tikkeltje kwaadaardig als de verwende, losbandige vader en Ciarán Hinds speelt de verliefde man op rijpere leeftijd oprecht en geloofwaardig.

Een fraaie melancholieke film over een tweede kans liefde op latere leeftijd.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 juni 1996