Peter & The Wolf (2006)

Regie: Suzie Templeton | 32 minuten | animatie

‘Peter & The Wolf’ is een magistrale uitwerking van het bekende muzikale sprookje van Sergei Prokovief. Het verhaal is ontroerend en de vormgeving van de animatiefiguren is subliem, evenals de muzikale uitvoering door Philharmonia Orchestra uit Londen. Als techniek werd gebruik gemaakt van de ambachtelijke stop-frame modelanimatie.

Peter woont met zijn grootvader in een klein Russisch dorpje. Van zijn grootvader mag hij niet het bos in. Hij is echter nieuwsgierig en zoekt voortdurend naar een manier om de omheinde boerderij te kunnen verlaten. Peter heeft een leuke eend als speelgenootje en samen met de eend en een vogel heeft hij veel plezier als hij toch een keer het bos weet in te gaan. Dan verschijnt de wolf …… Deze verslindt de eend, Peter is boos en verdrietig tegelijk. Na veel spannende belevenissen weet hij, moedig als hij is, de wolf te vangen. Zal Peter wraak nemen op de wolf die zijn vriendje heeft opgegeten?

In deze prachtige bewerking van regisseur Suzie Templeton is het klassieke verhaal in grote lijnen gehandhaafd, maar in de door haar gemoderniseerde versie heeft zij er toch een eigentijdse wending aan gegeven. De manier waarop de figuren bewegen is zo vloeiend en natuurlijk dat het nauwelijks opvalt dat het animatie is. Dialoog ontbreekt, maar de beelden zijn krachtig en sprankelend en spreken voor zich, het verhaal vertelt zichzelf. De sfeer van de film past naadloos bij de prachtige muziek van Prokovief.

Een kunstwerkje, geschikt voor jong en oud. Oogstrelend mooi, gevoelvol, subtiel en vol heerlijke humor. Topklasse in zijn genre en terechte winnaar van de Animation Academy Award 2008.

Rob Veerman