Petit mal (2022)

Recensie Petit mal CinemagazineRegie: Ruth Caudeli | 89 minuten | drama | Acteurs: Silvia Varón, Ruth Caudeli, Ana María Otálora

‘Petit Mal’ (2022) is een Spaanstalige dramafilm over een ‘throuple’, een romantische relatie tussen drie personen. De jonge vrouwen Martina (Silvia Santamaría), Laia (Ruth Caudeli, ook de regisseur) en Anto (Ana María Otálora) wonen met elkaar en hun ontelbare honden in een alleenstaand huis, ergens afgelegen in de bossen. Ze barbecueën erop los, spelen spelletjes aan tafel en na al die gezelligheid kruipen ze met z’n drieën in bed, gehuld in dezelfde beren-onesies.

Net als je denkt dat het niet paradijselijker kan, vertrekt er een naar het buitenland om een film te draaien. Dat is uitgerekend Laia, het middelpunt en de motor achter de driehoeksverhouding. Subiet veranderen de kleuren in zwart-wit, dineren Martina en Anto in droeve eenzaamheid en glijdt de huiselijke sfeer af tot een grafstemming. Het videobellen met Laia, waarbij ze elkaar om de haverklap ‘Amor’ noemen, loopt ook al niet lekker, want er is slecht bereik en een tijdverschil.

De thuisblijvers hebben daarbij zo hun eigen problemen. Martina is bezig om een documentaire te maken over hun leven als trio, een proces dat maar maar niet wil vlotten, en de gevoelige Anto kampt met paniekaanvallen. Ondertussen zien ze op de socials hoe leuk Laia het heeft met het productieteam. Is de liefde tussen het drietal wel opgewassen tegen zoveel gemis en jaloezie?

Na ongeveer een half uur ‘Petit Mal’ begin je je af te vragen waar je precies naar kijkt. Het drama is zo dik aangezet, dat het moeilijk is om erin mee te gaan. Tranen met tuiten huilen de drie, en het wordt heel vreselijk gevonden, als iemand even niet opneemt of terugbelt. Voor het acteerwerk mag best een duim omhoog, maar de buitensporige emoties komen daar ook niet mee over. Gelukkig heeft Caudeli zich uitgeleefd met filmische middelen, zodat er net genoeg reden is om te blijven kijken.

Na afloop blijken sociaal-psychologische ontwikkelingen dan toch aardig te zijn uitgewerkt. De dynamiek in huis verandert geleidelijk en overtuigend. Martina en Anto, eerst nog emotioneel ingestort door Laia’s afwezigheid, proberen hun relatie samen opnieuw vorm te geven. Ze gaan op zoek naar gemeenschappelijke ervaringen en nieuwe rituelen (waarvan de enigszins rare ‘dinosauruskus’ er één is). Tergende jaloezie versnelt het hele proces. “Wij moeten ook gaan feesten,” zegt Anto op het dieptepunt, “dan naaien we haar ook.”.

‘Petit mal’ is waarschijnlijk minder geschikt voor liefhebbers van sobere en subtiele drama’s. Maar wie zich graag vergaapt aan de dynamica binnen een ‘ménage à trois’, kan deze film wel gaan kijken.

Ester Šorm

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 1 juni 2023
VOD-release: 22 september 2023 (Pathé Thuis)