Petites coupures – Small Cuts (2002)

Regie: Pascal Bonitzer | 94 minuten | drama | Acteurs: Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas, Pascale Bussières, Ludivine Sagnier, Jean Yanne, Catherine Mouchet, Hanns Zischler, Emmanuelle Devos, Aladin Reibel, Jérémie Lippmann, Bettina Kee, Alain Libolt, Louis-Do de Lencquesaing, Amina Medjoubi, Dinara Drukarova

‘Petites coupures’ begint met een interessante verhaallijn: een vrouw, Gaëlle, ontdekt de ontrouw van haar man Bruno, als ze bij toeval wordt aangesproken door het meisje met wie haar man een afspraakje heeft. Gaëlle besluit ter plekke haar man te verlaten en naar het buitenland te gaan. Maar voordat ze vertrekt probeert Bruno haar door middel van chantage tegen te houden. Hij dreigt zichzelf te verminken als ze niet bij hem blijft. Gaëlle is echter niet te vermurwen, en haar man brengt zijn dreigement ten uitvoer.

Na dit staaltje van zelfverminking pakt Bruno zijn biezen en neemt tegen zijn jonge minnares Nathalie op sleeptouw. Vervolgens krijgt hij het voor elkaar om ook deze relatie grondig te verpesten door tegenover zijn tante uit de school te klappen over zijn gebrek aan gevoelens voor zijn vriendinnetje. En Nathalie hoort bij toeval alles wat hij zegt.

Tot zover het boeiende deel van het verhaal, dat hooguit twintig minuten in beslag neemt. Hierna volgen nog meer dan een uur lang trage, lusteloze beelden doortrokken van een zogenaamde diepere betekenis die iedereen zal ontgaan. De hoofdpersoon in het verhaal roept vooral ergernis op: slapjanus Bruno die zijn leven laat bepalen door de grillen van vrouwen, en die consequent de vrouwen in zijn leven tegen hem in het harnas weet te jagen. Hij roept bepaald geen sympathie op. Pas helemaal aan het einde van het verhaal, tijdens de epiloog, verdient hij een klein beetje respect door de transformatie die hij dan heeft doorgemaakt. Maar het hoe en waarom van deze transformatie blijven onduidelijk. Misschien dat Bruno dan toch zijn lering heeft getrokken uit alle gebeurtenissen.

Daniel Auteuil, die de hoofdrol van Bruno vertolkt, was al eerder te zien in Bonitzers film ‘Ma saison préferée’ (1993). Auteuil is één van Frankrijk bekendste en beste acteurs, met een lange staat van dienst. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hij de rol van Bruno heel overtuigend neerzet. Ook Kristin Scott Thomas heeft haar naam in de filmwereld al lang en breed gevestigd, met fantastische rollen in films als ‘The English Patient’ en ‘Gosford Park’. Ze speelt de rol van Béatrice dan ook uitstekend. Verrassend is het om te zien dat deze Britse actrice vloeiend Frans spreekt. Maar wie zich een klein beetje verdiept in haar biografie ontdekt vrijwel direct hoe dit komt: Scott Thomas vertrok op haar negentiende naar Parijs om daar au pair te worden, en trouwde vervolgens met een Franse arts.

Een korte maar leuke bijrol is weggelegd voor Emmanuelle Devos als Bruno’s vrouw Gaëlle, die een beetje luchtigheid verleent aan deze film, die af en toe nogal zwaar op de hand is. Een andere opvallende bijrol is die van Hanns Zischler als Verekher, de man van Béatrice. Zischler is een bekende Duitse acteur die veelvuldig in Duitse TV-films te zien is, en gemiddeld zes films per jaar maakt. Verder speelt Ludivine Sagnier, bekend uit François Ozons ‘8 Femmes’ en ‘Swimming Pool’, de rol van Bruno’s jonge vriendin Nathalie.

Dat de cast meer dan bekwaam is, betekent helaas niet dat ‘Petites coupures’ na die eerste twintig minuten ook nog maar enigszins kan boeien. De film heeft te zwaar te lijden onder het rammelende script en onduidelijke bedoelingen. Pascal Bonitzer heeft in het verleden veel beter werk geleverd, zoals de scenario’s voor de Hitchcock-achtige film ‘Secret Défense’ (1998) en het op het leven van de bekende Congolese leider Patrice Lumumba gebaseerde ‘Lumumba’ (2000), of de door hemzelf geregisseerde films ‘Encore’ (1996) en ‘Rien sur Robert’ (1999).

Saskia Blokker