Pettson & Findus: vergetelingetjes – Pettson & Findus – Glömligheter (2009)

Regie: Jørgen Lerdam, Anders Sørensen | 70 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Lotte Lohr, Wim van Rooij, Originele stemmencast: Lukas Larsson, Tord Peterson, Gunnar Udden, Margaretha Byström, Mona Seilitz, Brigitta Andersson

Sympathieke animatiefilm uit Zweden over de warrige, bebaarde uitvinder Pettson en zijn pratende kat Findus. Deze levendige film is geschikt voor alle leeftijden onder de tien en gebaseerd op de prentenboeken van Sven Nordqvist.

Op de typisch Zweedse boerderij van roodgeverfd hout waar Pettson en Findus wonen, is een vaak een janboel. Pettson doet telkens uitvindingen die niet zo goed werken, zoals een zwemmachine of een katapult waarmee dakpannen kunnen worden afgevuurd, die het makkelijk moeten maken om een gat in het dak te repareren. De in een groengestreepte broek gestoken kat Findus probeert hem daarbij te helpen, maar omdat Findus behoorlijk onhandig is, gaat dat ook niet altijd goed. En dan is er nog een stel hysterische kippen, die zich overal mee bemoeien en vaak letterlijk op hoge poten komen protesteren tegen verstoring van hun rust. Ook wordt het huis bewoond door een heel stel naamloze andere beestjes. Zo wonen er onder de vloeren en op zolder een stel slimme muizen.

Het verhaal is handig opgebouwd: na de mislukking van de zwemmachine, waardoor het tweetal bijna strandt op een eilandje, wil Findus ook wel groot zijn en niet meer een kleine kat. In een droom gaat zijn wens in vervulling en wordt hij groot en zijn baasje klein, maar dan blijkt dat groot zijn ook niet meevalt, als er van alles in en om het huis misgaat.

Daarna komt Pettson op het idee om het dak te repareren. Zijn daaruit resulterende geheugenverlies is een handige kapstok, waaraan Findus een aantal kortere verhalen-binnen-het-verhaal kan vertellen. Pettson was voor het ongeluk echter ook al tamelijk verstrooid, wat blijkt als hij niet meer precies weet hoe hij als kind zijn zwemmedaille heeft behaald. Maar goed, dat mag de pret niet drukken: nu wordt duidelijk hoe Findus bij de uitvinder terecht is gekomen, waar de naam Findus vandaan komt en hoe het tweetal ooit een schat heeft gevonden die in de tuin begraven ligt. Het hoogtepunt is de landing van de rockster Elvira, die per luchtballon bij de boerderij arriveert, waarna iedereen samen muziek gaat maken en lol heeft.

De opvoedkundige boodschappen zijn subtiel verweven in het verhaal en zijn zeker niet storend of opdringerig aanwezig. Wel doet de animatie een tikje ouderwets aan, maar compenseert de achterhaalde technieken door er een nostalgisch tintje aan te geven. Het kleurgebruik en de detaillering van de achtergrond worden slim ingezet om de tekortkomingen te camoufleren. Erg leuk deel in de serie avonturen van Pettson en Findus.

Hans Geurts

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 december 2009