Phileine zegt sorry (2003)
Regie: Robert Jan Westdijk | 95 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Kim van Kooten, Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders, Kenan Raven, Mads Wittermans, Leona Philippo, Liesbeth Kamerling, Roeland Fernhout, Kurt Rogiers, Daan Schuurmans, Liz Snoyink, Timothy Smith
Nederlandser kan het niet, denk je bij het zien van deze toch wat overhypete film: meisje fietst, jongen achterop; hitsige loslippigheid uit het Giphart-jargon. Wat doe je om het goed te maken met je vriendje: vredespijpen!
Uitgevoerd door de energieke protostudente Kim van Kooten maakt dit het floppen van ‘Phileine zegt sorry’ bij voorbaat onmogelijk. Toch legt de brutale polderromantiek ook gelijk de zwakte van de film bloot, wat pijnlijk duidelijk wordt in de New Yorkse scènes, die bijna driekwart in beslag nemen. De oer-Hollandse bravoure van Phileine is aan de andere kant van de oceaan totaal out of place. Net als de Dolly Dots en de familie Flodder hoort ze er niet thuis. De Amerikanen begrijpen de humor niet. Het hoge tempo en de flitsende, door het beeld geweven animaties geven ‘Phileine zegt Sorry’ een eigen allure, maar het verhaal raakt zoek buiten de sympathiek Utrechtse setting, evenals de mogelijkheid er een échte Hollandse studentenklassieker van te maken; Phileine wordt in New York een karikatuur.
De romantische hereniging van Phileine en Max zou eigenlijk de kern van de film moeten zijn, maar wordt overdonderd door het doldrieste gedrag van de jaloerse Phileine, waardoor Max in een kleine bijrol belandt. Het kan ook bijna niet anders dat de ontwapenend mooie en getalenteerde Van Kooten deze film beheerst. Sinds Monique van de Ven is er geen Nederlandse actrice meer opgestaan die intimiteit en brutaliteit zo natuurlijk combineert. Wat dat betreft was ‘Zusje’ (1995) een betere showcase voor haar kunsten, en een betere film. “Wat vond je ervan?”, zei iemand bij het uitlopen van de bioscoop. “Wel lachen”, was het antwoord. Dat is misschien de beste samenvatting. Een groot succes in de Nederlandse bioscopen, maar Phileine hoort thuis op een studentenhuistoilet en niet in het Waldorf Astoria.
Jan-Kees Verschuure
Waardering: 2
Bioscooprelease: 9 oktober 2003