Phone Booth (2002)

Regie: Joel Schumacher | 81 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Colin Farrell, Forest Whitaker, Katie Holmes, Radha Mitchell, Kiefer Sutherland, Paula Jai Parker, Arian Waring Ash, Tia Texada, John Enos III, Richard T. Jones, Keith Nobbs, Dell Yount, James MacDonald, Josh Pais, Yorgo Constantine

Stu(art) Shepard is een gladde egoïstische pr-jongen, die getrouwd is met Kelly (Radha Mitchell) en een jonge minnares, Pam (Katie Holmes), heeft. Hij belt haar elke dag op vanuit een telefooncel omdat hij niet wil dat zijn echtgenote haar telefoonnummer op de telefoonrekening ziet staan. Wanneer Stu in de telefooncel staat om Pam te bellen wordt hem een pizza aangeboden door iemand die hij niet kent. Hij weigert de pizza en stuurt de pizzabezorger op een botte manier weg. Nadat hij gebeld heeft met Pam rinkelt de telefoon. Zonder na te denken neemt hij de telefoon op. Aan de andere kant van de lijn vertelt een man (Kiefer Sutherland) dat hij het gesprek niet mag beëindigen, de telefooncel niet mag verlaten of iemand anders op de hoogte brengen van deze conversatie. Als hij dat wel doet, zal hij worden vermoord.

In eerste instantie denkt Stu dat dit een zieke grap is van een “ster”, die hij heeft afgewezen. De onbekende man geeft hem opdrachten, die hij moet uitvoeren. De scherpschutter laat zien dat het serieus is wanneer hij bij het falen van de eerste opdracht een pooier, die bij de telefooncel staat, neerschiet. Na deze moord wordt een politiemacht ingeschakeld onder leiding van Ramey, gespeeld door Forest Whitaker. Hij moet Stu tot overgave dwingen, maar de scherpschutter dwingt Stu om de politie op afstand te houden en zelfs te provoceren.

De situatie wordt nog dramatischer wanneer zowel zijn echtgenote als zijn minnares ten tonele verschijnen. Stu staat met de rug tegen de muur en moet alles uit de kast halen om de politie en de scherpschutter tevreden te houden.

De rol van Stu wordt gespeeld door Colin Farrell, die eerder bekendheid verwierf met zijn rollen in ‘The Recruit’ en ‘Minority Report’. Na Jim Carrey en Will Smith was hij de derde keus van de filmmakers. Oorspronkelijk zou deze film in november 2002 uitkomen, maar de gebeurtenissen rondom de scherpschutter in Washington hebben ervoor gezorgd dat deze film later is uitgebracht. Het verhaal op zich is zeer origineel, maar door de dramatische gebeurtenissen in Washington destijds is het zeer actueel geworden.

Joel Schumacher weet de spanning goed op te bouwen, maar het script op zich geeft verder weinig ruimte om er een uitgebreide film van te maken. Dit is ten nadele van de andere karakters in de film, die zeer oppervlakkig zijn. Toch zal deze film zeker niet teleurstellen.

Lodi Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 juni 2003