Picture This (2008)

Regie: Stephen Herek | 90 minuten | komedie | Acteurs: Ashley Tisdale, Kevin Pollak, Robbie Amell, Shenae Grimes, Lauren Collins, Cindy Busby, Marie-Marguerite Sabongui, Angela Galuppo, Maxim Roy, Matthew Raudsepp, Mike Tsar, Justin Bradley, Vanessa Matsui

Tienersterretje Ashley Tisdale, vooral bekend uit de serie van ‘High School Musical’ films, krijgt hier haar eigen hoofdrol in een thematisch overeenkomstige film. Ze speelt de rol van Mandie Gilbert, wiens leven pas lijkt te beginnen zodra ze een nieuwe telefoon krijgt voor haar verjaardag, waar ook een camerafunctie op zit. Ze kan haar geluk niet op als de jongen waar ze al jaren op verliefd is, Drew Patterson (Robbie Amell), haar vraagt voor het – voor tienermeisjes – belangrijkste feest van het jaar. Daar moest ze wel bijna voor verdrinken in het zwembad van de school, om zijn aandacht te treken. Maar als hij eenmaal haar leven heeft gered, tja, dan is ze hem ook wel opgevallen.

Helaas heeft haar vader Tom Gilbert (Kevin Pollak) haar niet alleen verboden naar het feest te gaan, maar heeft hij ook zo’n mobieltje als zij en wil hij telkens kunnen zien waar ze uithangt. Officieel mag ze alleen studeren, dus ze moet alles uit de kast halen (denk: komisch bedoelde situaties) om haar vader geen argwaan te laten krijgen. Als dat nog niet genoeg is, moet Mandie ook nog allerlei andere obstakels weten te omzeilen, zoals Drews gemene vriendin. Maar ze krijgt hulp van haar beste vriendinnen Alexa (Lauren Collins) en Cayenne (Shenae Grimes).

Dit is zo’n tienerkomedie, die tienerkomedies een slechte naam geeft. En bovendien nog eens bedenkelijke en moreel dubieuze boodschappen af lijkt te geven aan de doelgroep tienermeisjes. Ten eerste uiteraard het uiterlijk van Mandie (honderden keren eerder gezien in films en terecht ook flink geparodieerd: het lelijke eendje zet haar bril af, gooit haar haren los en is ineens het knapste meisje dat er rondloopt – en niemand die het doorhad), dan het feit dat je pas meetelt als je de nieuwste en populairste spullen hebt. (Ai, daar zullen ouders niet zo blij mee zijn) En over ouders gesproken: hoe Mandie’s vader de bescherming van zijn dochter opvat, is ook niet helemaal normaal. Ook geeft de film min of meer aan dat misdaad loont, of dat je in elk geval ongestraft met een hoop kunt wegkomen. Wellicht een ouderwets standpunt, maar toch niet helemaal de boodschap die je aan jonge tieners mee zou willen geven. Maar de doelgroep die de film voor ogen heeft, zal hopelijk de twijfelachtige moraal helemaal doorzien, daarbij geholpen door de lachwekkend ongeloofwaardige plot. Het publiek zal waarschijnlijk concluderen dat het verhaal de geloofwaardigheid zo ver oprekt, dat ook het signaal over de coole spullen en je asociaal gedragen daar ook vast onderdeel van uitmaken en dit zeker niet gaan overnemen.

De voorvallen en gebeurtenissen in de film waar Mandie in verzeild raakt, zijn ergerniswekkend en zorgen voor kromme tenen. De situaties zijn zo vergezocht dat ze het doel van sprankelend en grappig compleet voorbij schieten. Zelfs een paar originele vondsten helpen daar niet tegen. Het acteerwerk is manisch en compleet over de top, waarbij Ashley Tisdale de cruciale fout maakt dat ze denkt alles wat ze doet schattig en leuk is. Alleen als onschuldig entertainment te beschouwen met een flinke korrel zout. Maar wie weet vinden tienermeisjes dit prachtig. Het is haast niet voor te stellen. ‘Picture This’? Nou, liever niet.

Hans Geurts