Piercing (2018)

Recensie Piercing CinemagazineRegie: Nicolas Pesce | 91 minuten | horror, thriller | Acteurs: Christopher Abbott, Mia Wasikowska, Laia Costa, Olivia Bond, Maria Dizzia, Marin Ireland, Dakota Lustick, Wendell Pierce

Van auteur Ryu Murakami die ook verantwoordelijk was voor het gruwelijke verhaal van cultclassic ‘Ôdishon’ (verfilmd door enfant terrible Takashi Miike) hoef je geen zoetsappige film te verwachten. ‘Piercing’ is ook een intens verhaal over gestoorde mensen met moorddadige gedachten. Liefhebbers van ietwat zieke psychologische horrorfilms kunnen hun lol op met deze productie van Nicolas Pesce.

In ‘Piercing’ leer je Reed (Christopher Abbott) kennen. Deze ‘zakenman’ gaat op reis en neemt afscheid van zijn vrouw en zoontje. Zijn bagage bevat amper kleren, maar wel een tandenborstel en een moordkit. Hij heeft alles perfect uitgekiend: een kamer boeken in een hotel, een escortdame (Mia Wasikowska) bellen en het nietsvermoedende slachtoffer vermoorden.

De eerste scène van ‘Piercing’ hakt er direct in. Reed staat met een ijspriem boven zijn pasgeboren kind en komt met het steekvoorwerp verrassend dichtbij het gezichtje van zijn zoontje. Als zijn vrouw wakker wordt en hem roept, verbergt hij de priem achter zijn rug. De toon is gezet. Pesce speelt continu met de verwachtingen van het publiek. Gaat Reed nu wat doen of niet? De ergste gedachten zitten in je hoofd en alles wat je toont is minder erg dan wat je zelf voor ogen hebt, is het idee. Het levert een ronduit ongemakkelijke film op die dankzij een aantal slimme plotwendingen en goed acteerwerk wat van de nodige lucht wordt voorzien.

Abbott is goed op dreef als de creepy Reed. Hij oogt kalm en beheerst, maar er gaat heel wat schuil achter de oppervlakte. Wasikowska bewijst opnieuw een erg goede actrice te zijn die het beste gedijt in geheimzinnige rollen. Het acteerwerk is dik in orde en dat geldt ook voor de decors, soundtrack en montage. De film sluimert. De spanningsopbouw is erg goed. Ook de geluidseffecten zijn erg sterk (check de scène met een denkbeeldige moord waarin een onzichtbaar slachtoffer door Abbott wordt gewurgd en in stukken gesneden wordt van geluid wordt voorzien). Psychologische horror op zijn best!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

DVD-release: 7 februari 2019