Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand (2008)

Regie: Bart van Leemputten | 80 minuten | familie, avontuur | Acteurs: Peter Vandevelde, Dirk Bosschaert, Anke Helsen, Dirk van Vooren, Peter Faber, Florent Veldeman, Charlotte Dommershausen, Felix Meyer, Ellen van Gelder, Bas Swerts, Sterre Hubrechtsen

In de top drie van meest geliefde beroepen bij kleuters – en dan heel traditioneel bij de jongens – staat ongetwijfeld ‘piraat’. De jongste inwoners van ons land beseffen gelukkig nog niet wat voor een schurken échte piraten zijn maar hebben nog een droombeeld van deze carrièrekeuze, waarbij een piraat ongeveer een superheld à la Spider-Man of Batman is. Een van de oorzaken in de stijgende populariteit van piraten is natuurlijk ‘Pirates of the Caribbean’, maar veel kleuters zullen hiervan slechts zijdelings iets meegekregen hebben. Nee, Piet Piraat mag toch wel gezien worden als degene die de interesse in het ruige zeeleven heeft aangewakkerd onder jonge kinderen. Sinds 2001 te zien op de buis, en inmiddels drie speelfilms verder… ‘Piet Piraat’ is nog altijd populair.

In ‘Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand’ ontdekt Piet Piraat dat hij niet in de encyclopedie van piraten staat. Dat komt omdat hij nog nooit een schat heeft gevonden. Hij voelt zich hier erg verdrietig onder, maar er zijn grotere problemen: de voorraad eten raakt op, wat ervoor zorgt dat de brokkenpap van Berend Brokkenpap nergens meer naar smaakt. Gelukkig ontdekt Steven Stil een eiland, een onbewoond eiland zelfs! De drie scheepsmaatjes gaan samen met hun kapitein aan land om voedsel te zoeken. Spannend is dat wel, want stel je voor dat er kannibalen zitten? Ondertussen weet de kijker allang dat het eiland niet onbewoond is, er wonen zelfs zeven mensen en een hond! Piraat Eksteroog is na een schipbreuk samen met zijn hulpje Reus en de vijf kinderen van de scheepskok aangespoeld. Hij houdt het hondje van de kids, Smikkel, gevangen, zodat ze doen wat hij zegt, namelijk het zoeken van de schat van zijn aartsrivaal Zilvertand. Wanneer Piet Piraat en zijn bemanning de kinderen ontmoeten besluiten zij al gauw de kinderen te helpen.

Een groot deel van de film speelt zich op het eiland af, waardoor het decor vrij eenvoudig is. Beetje zand, paar boompjes en wat halfbakken hutten, meer stelt het niet voor. Ook de scènes op het water zijn niet erg overtuigend, maar alleen de meegesleurde ouders of oudere broers en zusjes die dat zien. De doelgroep zal het ook niet uitmaken dat Peter Faber geschminkt is als een Jack Sparrow-look-a-like en dat de humor voornamelijk bestaat uit winden laten en het likken van de smerige voeten van Fabers personage Eksteroog. De cast presteert naar behoren, de kinderen zijn schattig en de liedjes dreun je na een refreintje al mee. Wel leuk dat de liedjes vanuit twee standpunten gezongen worden: vanuit de vijf kinderen en vanuit de bemanning van De Scheve Schuit. Voor de allerkleinsten is de film net iets te spannend (er wordt gesuggereerd dat er kannibalen zijn, er komt een skelet in voor en een donkere grot, de ouders van de kinderen zijn dood, of toch niet?). Maar voor de oudere en/of stoerdere kids is ‘Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand’ gewoon een leuke avonturenfilm.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 december 2008