Pietje precies – Der präzise Peter (2010)

Regie: Martin Schmidt | 6 minuten | animatie, korte film, komedie

Ken je van die mensen? Van die neurotische types bij wie echt alles een vaste plek heeft? Ben je er op visite, en schuift je stoel bij het gaan zitten een paar centimeter naar achteren, dan proberen ze hun ongemak te verbergen. Wee je gebeente als je iets op een andere plek terug zet, dan moeten ze ingrijpen! Over zo iemand gaat ‘Pietje precies’ (‘Der präzise Peter’), een korte animatiefilm gemaakt door de Universiteit of Art in het Duitse Kassel.

Degene bij wie alles keurig in het gareel en volgens een bepaald ritueel moet gaan is de vader van het gezin waarover de film gaat. In een strak tempo en ondersteund door krachtig klinkende uitroepen (alsof het militairen zijn) wordt de picknicktafel in gereedheid gebracht. Het tafelkleed is geblokt, handig, want dan kun je precies zien waar alles moet komen te staan. De vis wordt op de barbecue gelegd en de jongste zoon mag ook aan tafel. Eindelijk! Zal hij precies doen wat er van hem verlangd wordt?

‘Pietje precies’ is een strak geanimeerd filmpje met minimalistische, zowel hoekige als ronde, vormen en felle kleuren: zo zijn de karaktertjes verschillende tinten roze en is de tuin felgroen. Verrassend grappig en erg knap uitgevoerd.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 februari 2016 (in het voorprogramma van ‘Storm’)