Pik (2010)

Regie: Erik van Schaaik | 2 minuten | animatie, korte film

Stop maar met de wenkbrauwen te fronsen. ‘Pik’ is niets minder dan een ultrakorte animatiefilm waarbij twee begenadigde animators een heerlijke kruisbestuiving van kleianimatie en 2 D afleveren. In 2009 kwamen het Filmfonds en bioscoopgigant Pathé op het idee van een competitie voor ultrakorte tekenfilms. Vier geselecteerde films konden zich verheugen op wat airplay als voorprogramma van enkele zomerreleases in de bioscopen van Pathé.

‘Pik’ mocht het publiek opwarmen voor de vertoning van de laatste ‘Shrek’. De wedstrijd was voor regisseur Erik van Schaaik een uitstekende gelegenheid om zijn magische toverstaf nog eens te gebruiken. De man filmt al van zijn twaalfde en heeft een aantal animatiefilms en kinderprogramma’s op zijn cv staan. Samen met collega Patrick Raats bedacht hij het verhaal over een os en een vogeltje. Raats moest daarvoor gedurende drie maanden met zijn handen in de klei zitten. Maar het resultaat mag er zeker zijn.

In een dor landschap zitten Voog en Os in een soort haat-liefde verhouding verwikkeld. Dat klinkt erg onnozel maar deze farce van aantrekken en afstoten is leuk uitgewerkt. Een snuif sentiment wordt gemixt met hilarische humor. ‘Pik’ is een prijsbeestje van enkele nietige minuten.

Jochem Geelen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 juli 2010