Pim & Pom: Het grote avontuur (2014)

Regie: Gioia Smid | 70 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Georgina Verbaan, Tjitske Reidinga, Peter Paul Muller, Bianca Krijgsman, Plien van Bennekom

Sommige artiesten hebben zo’n stempel gedrukt op de samenleving, dat het moeilijk is voor te stellen hoe het zou zijn als hun werk er nooit was geweest. Denk aan een wereld zonder Kuifje (Hergé), zonder Salvador Dalí, zonder Andy Warhol of Keith Haring? Maar niet alleen op internationale schaal is dit ondenkbaar. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn als Fiep Westendorp er nooit was geweest? De in 2004 overleden Nederlandse illustratrice maakte duizenden tekeningen voor boeken en verhalen van Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys en Han G. Hoekstra. Dankzij haar kregen kinderhelden Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje een gezicht en prijken deze boeken al generaties op de boekenplanken in de kinderkamer. Fiep tekende ook de aaibare poezen Pim en Pom, bedenksels van Miep Bouhuys. Gioia Smid was al jaren bevriend met de illustratrice en werd sinds 2003 conservator van haar werk. De animatieserie ‘De avonturen van Pim & Pom’ (2009) waren een eerste, succesvolle, stap naar het vertalen van Fieps werk naar een dynamische omgeving, met bioscoopfilm ‘Pim & Pom: Het grote avontuur’ is een volgende, belangrijke, stap gezet. Op naar internationaal succes!

Pim is wit met zwarte strepen en Pom is helemaal zwart. Pim is nieuwsgierig en ondernemend, Pom is bedachtzaam en verstandig. Ze hebben het goed samen, met de vrouw, zoals Pim en Pom het baasje noemen. Op een dag komen de nichtjes nog even op bezoek. Ze gaan namelijk verhuizen, maar zullen Pim en Pom wel heel erg missen. Daarom mogen ze, terwijl de vrouw het eigenlijk liever niet heeft, Pim en Pom meenemen voor een picknick in het bos. Pim heeft er wel zin in, maar Pom ziet het niet zo zitten. Eenmaal in het bos blijkt al snel dat Poms bange vermoedens kloppen. De nichtjes, Treesje en Sjaantje, willen de twee poezen inpakken en mee laten verhuizen. Tegen hun tante zeggen ze dan wel dat de stoute dieren weggelopen zijn… Gelukkig weten Pim en Pom te ontsnappen, maar dat laten de nichtjes niet zo maar op zich zitten! Even hebben Pim en Pom nog hoop dat de vrouw hun voor het donker wordt ophaalt uit het bos, maar ze verdwalen. Nu moeten Pim en Pom voor het eerst buiten overnachten. En hoe komen ze ooit weer thuis?

‘Pim & Pom: Het grote avontuur’ is een vrolijke tekenfilm die zowel in visueel als verhalend opzicht trouw blijft aan de nalatenschap van Fiep Westendorp en Mies Bouhuys. De karakters zijn herkenbaar en de sfeer is onmiskenbaar Fiep. De gekleurde vlakken in overwegend primaire kleuren (de kleur groen ontbreekt geheel in de film) geven het een eigenzinnige, speelse uitstraling. Het verhaal is op momenten best spannend voor de kleintjes, zeker wanneer de gemene nichtjes in beeld verschijnen. En als de vriendschap tussen Pim en Pom flink op de proef wordt gesteld bij de straatkatten, is er dankzij het mooie liedje van Do (‘Zonder jou’) zelfs ruimte voor een beetje verdriet. Muziek speelt sowieso een grote rol in de geheel in 2D uitgevoerde tekenfilm: er zijn liedjes van Acda en De Munnik (‘Omdat we samen zijn’), Huub van der Lubbe (‘Je eigen weg’), Jerusa van Lith (‘Slaap zacht’) en Peter Paul Muller, ook stemacteur voor straatkat Johnny, neemt een lied voor zijn rekening (het vrolijke ‘Het leven is op z’n leukst’). Groot compliment ook voor de stemmencast: gelukkig is Georgina Verbaan terug als Pim én de vrouw (in de serie was zij  – heel knap – verantwoordelijk voor alle, zeer gevarieerde, stemmen) en ze doet het ook hier voortreffelijk. Maar Tjitske Reidinga is eveneens uitstekend als de slimme Pom. Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman maken van de nichtjes twee typische achter-het-behang-plak-kinderen. Let ook goed op de vele cameo’s uit het oeuvre van Fiep Westendorp: een feest van herkenning! ‘Pim & Pom: Het grote avontuur’ is uitermate geschikt voor peuters en kleuters, maar geen ouder die het meekijken ervan zal ervaren als straf. Wat heerlijk dat de Nederlandse filmindustrie aantoont ook oog te hebben voor de allerkleinsten. Na ‘Nijntje de film’ (2013) is dit opnieuw een Nederlandse productie om trots op te zijn.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 april 2014
VOD-release: 30 september 2014
DVD-release: 30 september 2014