Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)

Regie: Gore Verbinski | 150 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy, Stellan Skarsgård, Jack Davenport, Jonathan Pryce, Mackenzie Crook, Tom Hollander, Naomi Harris, Lee Arenberg, Martin Klebba, Anthony Patricio

Hoe maak je een succesvol vervolg op een briljante film, die miljoenen (miljarden zelfs?) heeft opgeleverd? Eén van de belangrijkste elementen is een sterk verhaal. Dikwijls bestaat een vervolg uit een bijna letterlijke herhaling van de eerste film en daarmee flopt het vervolg ook net zo vaak. Daarnaast is het altijd een groot voordeel als de hoofdrolspelers uit de eerste film ook weer meedoen. Zet voor dezelfde personages in ieder geval nooit een andere acteur neer (zoals ze bijvoorbeeld bij Kees in Flodder de serie deden), want dat mislukt gegarandeerd.

‘Pirates of the Caribbean. Dead Man’s Chest’ is in beide opzichten een geslaagde film.  Laten we beginnen met het verhaal. Ook nu weer is er sprake van een echte piratenfilm, maar van herhaling van ‘The Curse of the Black Pearl’ is geen sprake. De verwijzingen die naar deel één terug te vinden zijn, zijn dan ook niet vervelend, maar eerder grappig en verrassend. Na het grote avontuur uit het eerste deel van ‘Pirates of the Caribbean’ vaart Jack Sparrow (Johnny Depp)  met zijn Black Pearl de wereld rond. Ondertussen zitten Will Turner (Orlando Bloom) en Elizabeth Swann (Keira Knightly) vast, omdat ze Jack hebben helpen ontsnappen. Slechts als Will het bijzondere kompas van Jack (Kapitein Jack!) terug weet te brengen naar de gouverneur zullen hij en Elizabeth vrijkomen.  Als Will weg is om Jack en het kompas te vinden, weet Elizabeth te ontsnappen en gaat ze verkleed als zeeman achter hem aan. Dit is het begin van een nieuw avontuur, waarbij de vervloekte kapitein Davy Jones (Bill Nighy) evenals Bootstrap Bill (Stellan Skarsgård), de vader van Will, een belangrijke rol speelt.

Net als ‘Pirates of the Caribbean. The Curse of the Black Pearl’ is ‘Dead Man’s Chest’ een waar zeeroversavontuur geworden. Verwacht van de film geen diepzinnigheden, maar groot visueel spektakel, want dat is wat ‘Dead Man’s Chest’ bovenal is geworden. De beelden van tropische eilanden en enorme zeilschepen blijven prachtig en de special effects maken het geheel af. Zo zie je zeemonsters (of eigenlijk is het er maar één) schepen verwoesten en gevangenen in kooien hoog boven enorme ravijnen hangen. De kracht van ‘Dead Man’s Chest’ schuilt ‘m in deze oogverblindende beelden in combinatie met een geweldige cast. Net als in ‘The Curse of the Black Pearl’ steelt Johnny Depp ook nu weer de show met zijn interpretatie van Kapitein Jack Sparrow. Hij slaagt erin om Jack net zo neer te zetten als in ‘The Curse of the Black Pearl’ zonder een karikatuur van het personage te maken. Niet voor niets werd Depp voor deze rol eerder genomineerd voor een Oscar, want Jack Sparrow máákt ‘Dead Man’s Chest’, net als zijn voorganger.

‘Pirates of the Caribbean’ heeft de slimme truc van het open einde van ‘Lord of the Rings’ afgekeken, zodat je na tweeënhalf uur vol vragen achter blijft. De grootste vraag is: Wat is er gaande tussen Jack en Elizabeth? Tja, dat zullen we pas na het zien van deel 3 weten. Er valt nog veel meer over deze film te zeggen, maar het komt eigenlijk allemaal op één ding neer: Als je  ‘Pirates of the Caribbean. The Curse of the Black Pearl’ de moeite waard vond, moet je ‘Dead Man’s Chest’ ook zeker gaan kijken!

Wietske Uneken

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 juli 2006