Plane (2023)

Recensie Plane CinemagazineRegie: Jean-François Richet | 107 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Gerard Butler, Mike Colter, Daniella Pineda, Haleigh Hekking Tony Goldwyn, Yoson An, Evan Dane Taylor, Paul Ben-Victor, Lilly Krug, Kelly Gale, Otis Winston, Joey Slotnick

Wat een simpele trip op nieuwjaarsavond van Singapore naar Tokyo lijkt te worden voor de ervaren Schotse piloot Brodie Torrance (Gerard Butler) verandert door een hoop noodweer plotseling in een strijd van leven op dood. De film ‘Plane’ is geregisseerd door de Franse regisseur Jean-François Richet, bekend van andere actiefilms zoals ‘Assault on Precinct 13’ (2005) en ‘Blood Father’ (2016). ‘Plane’ heeft, zoals de naam suggereert, betrekking op een vliegtuig dat in de problemen komt en vervolgens een noodlanding moet maken op het Filipijnse eiland Jolo. Het grootste deel van de crew en passagiers lijkt er, ondanks dat ze geen contact kunnen maken met de buitenwereld, goed mee weg te komen, ware het niet dat het eiland een ware melting pot is van levensgevaarlijke separatisten en criminelen. Het is daarbij een geluk bij een ongeluk dat zowel piloot Brodie en de veroordeelde gevangene (en passagier, aangezien hij per vliegtuig uitgeleverd werd aan de VS) Louis Gaspare (Mike Colter) enige militaire ervaring hebben. Zij zullen een poging wagen om de anderen te redden.

Terwijl de overlevenden aan het ploeteren zijn op het eiland, krijgt de kijker een kijkje bij een crisisteam van experts. In een donkere ruimte met vele schermen, tracht dit team het vliegtuig te traceren om vervolgens een reddingsteam te kunnen sturen. Deze scènes vormen het zwakste punt van de film, aangezien dit personages zijn die gedurende de film totaal niet veranderen. De experts zijn het af en toe niet met elkaar eens, maar meer dan dat gebeurt er niet. Deze scènes zou je in principe kunnen weghalen, of minimaliseren, wat weinig zou veranderen aan de film.

Daarnaast zijn de bad guys, de terroristen van Jolo, wel erg eendimensionaal; ze hebben enkel de intentie om (los)geld te vergaren en geweld te plegen. Hiermee vervullen ze hun rol als antagonist, maar niet meer dan dat. Dit beeld van het Filipijnse eiland Jolo dat volledig overlopen is door terroristen, heeft zelfs geleid tot politieke inmenging vanuit de Filipijnen, waardoor de film in het land verbannen is. Filipijnse senatoren zien de film namelijk als “offensive to the nation’s name and reputation”. Er wordt namelijk expliciet gezegd dat Jolo een wetteloos gebied is waar het Filipijnse leger maar geen grip op kan krijgen. In het echt is dat lang niet zo extreem; de terroristengroep Abu Sayyaf kent er wel haar hoofdkwartier, maar is niet de baas op het eiland. De film dramatiseert het politieke klimaat om de ‘stakes’ een beetje op te krikken, en dat vinden ze niet zo leuk in de Filipijnen.

Verder doet ‘Plane’ eigenlijk weinig verkeerd; het verhaal is simpel, maar wordt goed uitgevoerd. Gerard Butler geeft een goede performance, zowel als de onverstoorbare actieheld, maar ook als de emotionele vader die graag zijn dochter nog eens zou willen zien. Daarnaast zit er ook een lekker tempo in de film, waarbij de actiescènes met veel geweergeweld elkaar snel opvolgen. Tenslotte is het einde van de film, net als bij het landen van een vliegtuig, zeker een applausje waard qua originaliteit en spektakel. Kortom, ook al ontbreekt er soms een beetje logica, de kijker weet zich 107 minuten goed te vermaken met het verstand op nul: it’s just plane fun!

Jan Uitentuis

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 februari 2023
DVD-, blu-ray en 4K UHD-release: 28 juni 2023