Planes 2: Redden & blussen – Planes: Fire & Rescue (2014)

Regie: Roberts Gannaway | 83 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie | Nederlandse stemmencast: Leona Philippo, Huub Dikstaal, Bart Oomen, Pieter Derks, Sanne Wallis de Vries | Originele stemmencast: Dane Cook, Ed Harris, Julie Bowen, Curtis Armstrong, John Michael Higgins, Hal Holbrook, Wes Studi, Brad Garrett, Teri Hatcher, Stacy Keach, Cedric the Entertainer, Danny Mann, Barry Corbin, Regina King, Anne Meara, Jerry Stiller, Fred Willard

Het ambitieuze sproeivliegtuigje Dusty Crophopper maakte in het najaar van 2013 in de Disneyfilm ‘Planes’ een korte vlucht door de bioscopen. Bij de mensen die niet regelmatig in een speelgoedwinkel komen, zal het bestaan van de film waarschijnlijk al uit het geheugen gewist zijn, want alleen de merchandise herinnert nog aan dit onopmerkelijke animatieavontuur. De regelrechte kopie van ‘Cars’ maar dan met vliegtuigen ontbrak het aan aansprekende karakters en dat was nu net nodig om van het voorspelbare verhaal iets boeiends te maken. Dat er al meteen een vervolg was aangekondigd, kon niet veel goeds inhouden, maar Disney zet met ‘Planes 2: Redden & blussen’ (’Planes: Fire & Rescue’) zowaar een flinke stap in de goede richting.

Het verhaal van ‘Planes 2: Redden & blussen’ gaat verder als racekampioen Dusty net aangekondigd is als de headliner van het jaarlijkse maisfestival in Propwash Junction. Dottie, zijn betrouwbare monteur, heeft echter niet zulk goed nieuws voor het oranje vliegtuigje: zijn motor is dusdanig beschadigd, dat Dusty nooit meer zal kunnen vliegen met een snelheid die maar in de buurt komt van zijn record. Aanvankelijk doet Dusty dit af als onzin en gefrustreerd maakt hij een nachtelijke vlucht, maar dat loopt verkeerd af. Als na een brand op het vliegveld – door Dusty veroorzaakt – blijkt dat het vliegveld niet meer aan de veiligheidseisen voldoet, wordt Propwash Junction met sluiting bedreigd. Dusty wil alles op alles zetten om dat te voorkomen en hij besluit om zijn oude vriend, de oude brandweerwagen Mayday, dat hij een nieuwe carrière begint als blusvliegtuig. Daarvoor moet hij een opleiding volgen in Piston Peak.

Eenmaal daar geland maakt hij al snel vrienden. Dipper blijkt zijn grootste fan te zijn, maar Blade Ranger, zijn instructeur, is minder onder de indruk van zijn kunnen. Dusty ontdekt dat er veel meer komt kijken bij het blussen van branden dan alleen sproeien. Wanneer het Piston Peak National Park écht in gevaar komt, en Dusty met het team tot het uiterste moet gaan om de boel te redden, helpt de hebzuchtige parkbeheerder Cad Spinner niet bepaald mee. Nagelbijtende scènes verzekerd in deze familievriendelijke ode aan de dappere brandweermannen over de hele wereld. 

‘Planes 2: Redden & blussen’ is een enorme verbetering ten opzichte van ‘Planes’. Dat ligt voornamelijk aan het scenario, dat een veel betere dramatische opbouw bevat. In deel 1 kon het je weinig schelen of egotrippertje Dusty al dan niet een wedstrijd won; hier staat er veel meer op het spel en is het makkelijker en logischer dat je meeleeft. Het animatieniveau is hoog: de vlammen zijn soms zo angstaanjagend levensecht, dat je de hitte bijna voelt en het op Yellowstone Park gelijkende (maar fictieve) Piston Peak is fraai genoeg om te willen bezoeken. De nieuwe karakters zijn een leuke toevoeging: Dipper is grappig met haar verliefdheid op Dusty en Blade Ranger doet denken aan Doc Hudson in ‘Cars’. Er zitten een aantal referenties in die alleen volwassenen zullen begrijpen (Cariety is bijvoorbeeld leuk gevonden), maar de boodschap dat het leven soms vereist dat je je ambities moet bijstellen komt bij iedereen binnen. ‘Planes 2: Redden & blussen’ geeft de franchise nog steeds geen klassiekerstatus, maar biedt wel vermaak en spanning voor een kleine anderhalf uur.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 juli 2014
DVD- en blu-ray-release: 26 november 2014