Platvoet krijgt nieuwe vriendjes – The Land Before Time XIII: The Wisdom of Friends (2007)

Regie: Jamie Mitchell, Charles Grosnevor | 76minuten | animatie, familie

Dat de prehistorische vriendjes Platvoet, Cera, Punt en de anderen worden gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat er al een dertiende deel kan worden bekeken. De verschillende delen staan op zich, er is geen sprake van een serie. Er staat in alle delen de jonge dinosaurus Platvoet centraal. En hij beleeft dan ook spannende avonturen.

In ‘Platvoet krijgt nieuwe vriendjes’ is Platvoet een beetje onvoorzichtig waardoor zijn oma bijna een ongeluk krijgt. Geschrokken als beiden zijn, legt oma wijsheden uit aan Platvoet. Deze wijsheden zijn bedoeld om goed te kunnen reageren op onverwachte situaties. Platvoet deelt zijn wijsheden met zijn vriendjes Cera, Punt, Fladder en Bekkie. Wanneer ze echter de Beipasaurussen Loofah en Doofah ontmoeten, blijkt dat ze de net verworven wijsheden meteen in praktijk moeten brengen. En dat is een hele klus, want Loofah en Doofah gaan liever af op hun ‘buikgevoel’. Met zijn allen gaan ze op zoek naar de kudde van Loofah en Doofah, om daarna naar de bessenvallei te gaan. Onderweg beleven ze spannende momenten. Dankzij de wijsheden krijgt de film een beetje moraal, maar ook omdat heel duidelijk wordt dat iedereen zijn eigen wijsheden heeft. En wie heeft er dan eigenlijk gelijk? Als vrienden kun je van elkaars wijsheden leren.

Deze animatiefilm is bijzonder vriendelijk opgezet. De verschillende prehistorische dieren zijn bijna allemaal aardig, hartverwarmend en mooi visueel neergezet. Zelfs de slechteriken zijn niet beangstigend. Ook valt op dat er nauwelijks gewelddadige scènes zijn, waardoor de film heel toegankelijk is voor ook de kleinere kinderen. Het tempo van de film ligt laag, maar voelt heel goed. De film is af en toe grappig, zoals de uitspraak: ‘ik wist niet dat een fantasie zo uit z’n mond kan ruiken’. Ook bevat de film een paar leuke liedjes.

Mede omdat dit verhaal al het zoveelste deel is van Platvoet, is het niet vernieuwend of origineel. Dat is echter geen enkel bezwaar, omdat de prehistorische elementen voor voldoende aantrekkingskracht zorgen voor zowel jong en oud. Ook in deel dertien is het nog steeds leuk om de visuele wereld van héél lang geleden te zien. En Platvoet is gewoon een hele leuke dinosaurus.

Sharon Vonk