Play Dead (2022)

Regie: Patrick Lussier | 106 minuten | horror, thriller | Acteurs: Bailee Madison, Jerry O’Connell, Anthony Turpel, Chris Lee, Chris Butler, Jorge-Luis Pallo, Kyler O’Neal, Haley Pilz, Sterling Beaumon, Josh Harp

Chloe is een studente in de criminologie die hoopt op een toekomstige carrière als forensisch expert. Ze woont met haar broer T. J. in hun ouderlijk huis, maar door geldproblemen dreigt uitzetting. In een wanhopige poging om snel wat cash bij elkaar te schrapen, beraamt T. J. met zijn maat Ross (tevens de ex van Chloe) een overval. Die loopt echter flink in de soep als het beoogde slachtoffer zich niet gewillig laat bestelen en het vuur op het tweetal opent. Ross raakt dodelijk gewond. Tot overmaat van ramp blijft ook de telefoon van Ross (met belastende informatie) achter op de plaats delict.

Dus wat doe je dan als grote, onbaatzuchtige zus om je broertje uit de penarie te helpen? Om het bewijsstuk terug te krijgen uit het mortuarium waar Ross ligt, besluit Chloe haar eigen dood te veinzen om zo toegang tot het lijkenhuis te krijgen en de telefoon naar buiten te smokkelen. Eenmaal binnen ontdekt ze echter dat de lijkschouwer van dienst zijn werkplek gebruikt als dekmantel voor een ziek en morbide zaakje. Er ontvouwt zich een beangstigend kat-en-muisspel waarbij het niet zozeer de doden, maar vooral de levenden zijn die angst inboezemen.

Regisseur Patrick Lussier heeft als regisseur van ‘Trick’ en ‘My Bloody Valentine’ de nodige ervaring binnen het griezelgenre. Dat is ook wel te zien in ‘Play Dead’, dat een beetje het midden houdt tussen thriller en horror. De nadruk ligt op het schaakspel dat zich ontvouwt tussen Chloe en de sinistere lijkschouwer, maar de nodige bloederige scènes ontbreken zeker niet. Als je bijvoorbeeld niet goed tegen beelden van een autopsie of operatie kunt, zul je bij deze film zeker een paar keer wegkijken.

Ondanks dat ‘Play Dead’ zich voor het overgrote deel op een en dezelfde locatie afspeelt, blijft de film lang spannend. Dat komt niet in het minst door het aardige spel van Jerry O’Connell die met zijn emotieloze blik en kille motivatie voor zijn gruweldaden een prima psychopaat neerzet. De lijkschouwer is tegelijkertijd ijskoud, rationeel, intelligent, wreed, maniakaal en behept met een enorm godcomplex, een amalgaam van eigenschappen die ervoor zorgt dat we van doen hebben met een waarlijk angstaanjagend heerschap. Ook Bailee Madison kwijt zich goed van haar taak en weet zowel de angst als taaiheid van Chloe (geen poesje dat je met blote handen aanpakt) overtuigend neer te zetten.

Door de wat lange speelduur verliest de film naar het einde toe wel wat van zijn spanning en wordt het duel tussen Chloe en haar moorddadige belager te zeer een herhaling van zetten. Toch is ‘Play Dead’ best een prettige film die een claustrofobisch decor combineert met een verontrustend inkijkje in de meer abjecte aspecten van de menselijke psyche.

Frank Heinen

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 17 april 2024