Playback (2012)

Regie: Michael A. Nickles | 98 minuten | horror, thriller | Acteurs: Johnny Pacar, Toby Hemingway, Ambyr Childers, Jennifer Missoni, Jonathan Keltz, Alessandra Torresani, Christian Slater, Luke Bonczyk, Matt Braaten, Dorien Davis, Brian Erickson, Bernard McConnell, Mark Metcalf, Daryl Mitchell, Kenny Stevenson, Lisa Jane Todd, Jana Veldheer

Iedere horrorfilmliefhebber kent inmiddels de bezeten tiener, het enge, oude verlaten huis en ruisende televisiebeelden die niet helemaal pluis zijn. Regisseur Michael Nickles voegt al deze elementen nogmaals bij elkaar in een film die een beetje aan ‘The Ring’ doet denken. ‘Playback’ heeft een leuk thema en weet vooral in de eerste helft de spanning hoog te houden, maar helaas zakt deze daarna wat in en wordt de plot niet goed uitgewerkt. Daarnaast is het jammer dat Christian Slater als hoofdrolspeler wordt gepropageerd, terwijl hij in werkelijkheid slechts een luttele rol speelt.

Het verhaal van ‘Playback’ speelt zich af in een klein dorpje waar twintig jaar eerder een vreselijke moordpartij heeft plaatsgevonden; Harlan Diehl heeft zijn gehele familie uitgemoord. Scholier Julian (Johnny Pacar) en zijn vriendin Riley (Ambyr Childers) raken voor een schoolproject geïnteresseerd in de gebeurtenis en maken hier een filmremake van. Voor extra achtergrondinformatie vragen ze Quinn (Toby Hemingway), een werknemer bij het locale televisiestation, of deze filmmateriaal van de gebeurtenis kan stelen. Door het kijken van deze beelden wordt Quinn echter bezeten door een duivel die via videobeelden zielen kan innemen.

‘Playback’ is voornamelijk gericht op tieners, de spannende horrormomenten worden namelijk afgewisseld met dagelijkse tienerperikelen. Dit geeft de film een luchtige sfeer, terwijl er toch altijd een onderhuidse spanning heerst. Tevens zorgt de afwisseling tussen beelden van echte moorden en van de remake van de scholieren voor een gezonde dosis variatie tussen angstmomenten en opluchting. Ook vormelementen zorgen voor een goede inleving in het verhaal. Zo wordt er af en toe gebruik gemaakt van fragmentarische beelden, passend bij het thema van videocamera’s, die letterlijk en figuurlijk voor een schokkend effect zorgen. Ten slotte doet de make-up, die geleidelijk aan steeds heftiger wordt, realistisch aan.

Hoe spannend en mysterieus het eerste deel van de film ook is, na een tijdje gaat het geheel wat vervelen. De kijker verlangt naar meer informatie, meer schrikmomenten, meer gebeurtenissen in het algemeen. Het thema van de film is leuk gevonden, vooral dankzij het zelfreflexieve karakter ervan (de film zelf is immers ook met een camera opgenomen), maar toch blijft er een leeg gevoel hangen. De plot had veel sterker kunnen worden als de context meer was uitgediept. Het idee dat de cameraduivel al honderd jaar geleden is gesignaleerd zorgt voor huiveringwekkende rillingen en had dan ook meer in de aandacht mogen staan.

‘Playback’ is een vermakelijke bovennatuurlijke tienerhorrorfilm. De langzaam opbouwende spanning werkt goed, maar dit wordt helaas niet de hele film volgehouden. Hoewel de cinematografische aspecten goed in elkaar zitten, zitten er teveel losse eindjes aan het plot. Leuk voor tussendoor, maar de doorgewinterde adrenalinefreak zal van ‘Playback’ niet snel bang opkijken.

Alexandra Hoff

‘Playback’ verschijnt woensdag 1 augustus 2012 op DVD.