Playmobil: De film – Playmobil: The Movie (2019)

Recensie Playmobil: De film CinemagazineRegie: Lino DiSalvo | 99 minuten | animatie, familie | Acteurs: Anya Taylor-Joy, Gabriel Bateman | Nederlandse stemmencast: Sander van de Pavert, Ruben Nicolai, Jandino Asporaat, Rutger Vink, Shelley Vol, Sarah Nauta, Nikkie de Jager, Dante Nauta, Sarah Nauta | Originele stemmencast: Jim Gaffigan, Daniel Radcliffe, Meghan Trainor, Adam Lambert, Kenan Thompson, Kirk Thornton, Dan Navarro, Maddie Taylor, Cindy Robinson, Mariah Inger, Ian James Corlett, Christopher Corey Smith, Karen Strassman, Paul Hurwitz

Het is bijna onmogelijk om bij het beoordelen van ‘Playmobil: De film’ (‘Playmobil: The Movie’) niet óók te kijken naar speelgoedconcurrent Lego, dat in 2014 iedereen verraste met ‘De Lego Film’ (‘The Lego Movie’). De twee speelgoedgiganten zitten al van meet af aan in elkaars vaarwater en dat uit zich dan ook in de films die ze uitbrengen. Soms is het Duitse speelgoedmerk iets eerder met het op de markt brengen van een thema dan Lego, maar sneller is niet altijd beter. De eerste Playmobil-film was bijvoorbeeld een draak van een film die veel beter nog even terug naar de tekenkamer kon; ‘Lego: The Adventures of Clutch Powers’ kwam later op de markt, maar was stukken beter te verteren (de Lego Bionicle films waren nog eerder, maar deze waren voor een veel kleinere doelgroep).

Veel haast maakten de producenten van ‘Playmobil: De film’ niet na het succes van ‘De Lego Film’, wat ongetwijfeld de dollartekens op het netvlies van de makers projecteerde. Het slechte nieuws is dat die tijd niet heeft geleid tot een betere film. De switch van regisseur (aanvankelijk zou Bob Persichetti de regie in handen hebben) was dan misschien veelbelovend (DiSalvo werkte zestien jaar voor Disney, onder andere aan ‘Rapunzel’ (’Tangled’) en ‘Frozen’), maar van animatiefilms overlopende bioscopen liepen uiteindelijk niet warm voor ‘Playmobil: De film’. Was dat anders geweest als het een goede film was geweest? Ongetwijfeld: het merk staat nog altijd als een huis en is synoniem voor kwaliteit en duurzaamheid. Jammer dat die lijn niet doorgetrokken is naar de film.

‘Playmobil: De film’ bevat net als ‘De Lego Film’ een raamvertelling, maar in deze film is deze vanaf het begin al duidelijk. In de live-action scènes waar de film mee start leren we Marla (Anya Taylor-Joy) kennen. Zij heeft net haar middelbareschooldiploma op zak en wil er een jaar tussenuit om avonturen te beleven en te reizen. Maar dan stort haar wereld en die van haar zesjarige broertje Charlie in elkaar: haar ouders komen om bij een ongeluk. Een traumatische gebeurtenis, maar deze kinderfilm springt er luchtig overheen door het verhaal vier jaar later voort te zetten. En zo staat deze film meteen al met één-nul achter.

Marla blijkt door het verlies van haar ouders in één klap volwassen geworden. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar broertje en lol maken is er niet meer bij. Als Charlie (nu tien jaar) er op een dag tussenuit knijpt, blijkt hij terechtgekomen te zijn bij een grote Playmobil-tentoonstelling – niet geheel toevallig nog altijd zijn favoriete speelgoed. Marla wil hem gaan halen, maar door een onverklaarbare gebeurtenis komen de twee – als Playmobil-poppetjes – in een geanimeerde wereld terecht. Charlie is ineens een stoere Viking, Marla lijkt nog wel een beetje op zichzelf. Het duurt niet lang of de twee raken elkaar kwijt en dan moet Marla alles op alles zetten om haar broertje te redden.

Visueel ziet ‘Playmobil: De film’ er best aardig uit. Er is voldoende aandacht voor details en het speelgoed ziet er aantrekkelijk genoeg uit om te begrijpen waarom kinderen er graag mee spelen. Het is het verhaal – en dan vooral de emotionele kant ervan – waar het fout gaat. Had er geen andere – minder ingrijpende – situatie geschetst kunnen worden waardoor Marla haar kinderlijkheid en avontuurlijkheid kwijt is geraakt? Dat over de dood van de twee ouders zo makkelijk heen gestapt wordt, is onaanvaardbaar. Ook het feit dat je blijkbaar ineens in een Playmobil-poppetje kunt veranderen, en in deze wereld moet zien te overleven, is na een paar seconden al geaccepteerd.

Dat ‘Playmobil: De film’ de verschillende thema’s van het speelgoed aanpakt om het verhaal voort te stuwen, was te verwachten en dat stoort minder dan je zou denken. Natuurlijk komt Marla in aanraking met Vikingen, piraten, geheimagenten, dino’s en het Wilde Westen. Er is nauwelijks tijd voor een adempauze en er zitten zelfs liedjes in (die – het moet gezegd – best leuk zijn). Dit alles maakt dat ‘Playmobil: De film’ uitsluitend plezier biedt voor de niet kritische doelgroep van pakweg 4 tot 9 jaar.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 7 augustus 2019
DVD- en blu-ray-release: 2 december 2019