Please Don’t Eat the Daisies (1960)

Regie: Charles Walters | 112 minuten | komedie, familie, musical | Acteurs: Doris Day, David Niven, Janis Paige, Spring Byington, Richard Haydn, Patsy Kelly, Jack Weston, John Harding, Margaret Lindsay, Mary Patton, Carmen Philips, Flip Mark, Baby Gellert

Doris Day werd in 1924 geboren als Doris Mary Ann Von Kapplehoff. Zo braaf als haar films over het algemeen zijn, zo turbulent was haar eigen leven: haar ouders scheidden als ze nog een klein meisje is, ongehoord voor die tijd, en zelf verslijt ze voor haar tweeëntwintigste ook al twee echtgenoten. In de jaren 50 en 60 wordt Day het boegbeeld van de luchtige komedie. Meestal speelt ze een brave huismoeder en barst ze op gegeven moment uit in een of ander lied.

In 1959 verrastte ze vriend en vijand door opeens een hele andere kant van zichzelf te laten zien als sexy binnenhuisarchitecte in ‘Pillow Talk’, tegenover Rock Hudson. De film werd een overdonderend succes en de verwachting was dat Day een nieuwe weg in zou slaan. Dat gebeurde echter niet: Blijkbaar was ze zelf ook geschrokken van haar succes, want ‘Please Don’t Eat the Daisies’ is weer gewoon een hele brave komedie. Het werd dan ook een gigantisch succes. Zonde, want ze had als actrice veel meer in haar mars dan die eindeloze truttenrollen. Maar goed, Day-fans zullen waarschijnlijk smullen van deze flauwekul.

Day speelt een goeiige huisvrouw die een lieflijk nestje voor haar echtgenoot en haar vier vervelende kinderen wil bouwen. Haar man breekt net door als scherpgebekte toneelcriticus en zijn populariteit veroorzaakt problemen: opeens wil hij niet meer idyllisch op het platteland wonen, maar lekker in de stad blijven en naar cocktailparty’s gaan. Uiteindelijk haalt hij, natuurlijk, bakzeil en leven ze nog lang en gelukkig.

Het is fijn om te zien dat de tijden zijn veranderd en dat een vrouw tegenwoordig niet meer zoveel onzin hoeft te pikken van haar echtgenoot, maar verder is dit een zouteloos verhaal dat zonder veel aandacht of liefde in elkaar geflansd is. Jammer, Day had zoveel meer in haar mars.

Liesbeth Broekhuyse