Please Give (2010)

Regie: Nicole Holofcener | 90 minuten |  drama, komedie | Acteurs: Rebecca Hall, Catherine Keener, Elizabeth Keener, Amanda Peet, Oliver Platt, Elise Ivy, Josh Pais, Sarah Steele, Ann Morgan Guilbert, Griffin Frazen, Reggie Austin, Scott Cohen, Paul Sparks, Lois Smith, Thomas Ian Nicholas, Harmonica Sunbeam, Amy Wright, Arthur French, Neal Lerner, Mandy Olsen, Maddie Corman, Alice Spivak, John Srednicki, Timothy Doyle, Emma Myles, Rebecca Budig, Romy Rosemont, Kathleen Doyle, Sarah Vowell

Catherine Keener timmert al sinds halverwege de jaren tachtig aan de weg als actrice. Vaak wordt ze gecast in bijrollen, maar dat vindt ze niet erg, zegt ze zelf. Ze houdt er wel van om ’te komen en te gaan’ in een film. Sinds haar rol in ‘Being John Malkovich’ (1999), waarvoor ze haar eerste Oscarnominatie kreeg, wordt haar acteertalent alom erkend. Inmiddels is ze een van de meest gelauwerde actrices die in Hollywood rondlopen. Voor haar rol als Harper Lee in ‘Capote’ (2005) kreeg ze haar tweede Oscarnominatie. Hoewel niemand meer om Keener heen kan, blijft de actrice bescheiden. Hoofdrollen zie je haar nog steeds zelden spelen. Of het moet in een film van haar goede vrienden Nicole Holofcener zijn. Met haar maakt ze al sinds 1996 (‘Walking and Talking’) films. Hun nieuwste samenwerkingsverband heet ‘Please Give’ (2010), een observatiekomedie rond een New Yorks echtpaar dat hun geld verdient over de lijken (letterlijk!) van anderen.

Kate (Catherine Keener) en Alex (Oliver Platt) runnen namelijk een winkel in tweedehands meubeltjes en hun spullen kopen ze voor een prikkie weg bij de nabestaanden van bejaarden die sinds de jaren vijftig geen nieuwe meubels meer hebben gekocht. Kate voelt zich daar schuldig over, zeker omdat ze grof geld vragen – en nog krijgen ook! – voor die oude troep. Ter compensatie doneert ze aan iedereen die er op straat uitziet als een bedelaar, vraagt ze bij elk restaurant een doggy bag mee die ze aan zwervers kan geven en probeert ze het zelfs als vrijwilliger bij een bejaardentehuis en een activiteitencentrum voor gehandicapten. Alex begrijpt niets van haar schuldcomplex: hij wacht alleen maar tot hun 91-jarige, onuitstaanbare buurvrouw Andra (Ann Guilbert) de pijp uitgaat, zodat zij haar appartement kunnen kopen en de muren eruit kunnen slopen. Andra’s kleindochters Rebecca (Rebecca Hall) en Mary (Amanda Peet) zullen hem niet tegenhouden, maar om toch in een goed daglicht bij hen te komen, nodigt Kate Andra en haar kleindochters bij haar thuis uit. Weer uit schuldgevoel dus. Haar puberdochter Abby (Sarah Steele) voelt zich intussen naarstig tekort gedaan door haar ouders. Want waarom geeft haar moeder haar geld wel aan bedelaars maar niet aan haar?

De meeste personages in ‘Please Give’ worden gedreven door hun hebzucht. Het materialisme viert hoogtij. Alex, Abby en Mary hebben daar niet een schuldgevoelens over. Dat hebben ze ook niet over het feit dat ze hopen dat Andra snel haar laatste adem uitblaast. En waarom zouden ze ook? Andra is een ontzettend vervelend mens. Verbitterd en kil. Altijd maar klagen. Het liefst zou je haar zelf ook achter het behang plakken. De enige twee sympathieke personages in deze film zijn Kate en Rebecca. Kate kan haar schuldgevoelens niet meer de baas en slaat erin door (maar geeft jammer genoeg wel toe aan de materialistische behoeften van haar echtgenoot en dochter…), Rebecca lijkt als enige niets om geld te geven. Ze houdt onvoorwaardelijk van haar zure grootmoeder en haar bitchy zus, maar doet haarzelf daarmee eigenlijk tekort. Ze zoekt een liefde in haar leven en die gun je haar ook. In de oppervlakkige wereld die in ‘Please Give’ gecreëerd wordt, is ze helaas een roepende in de woestijn. De observaties van Nicole Holofcener zijn raak, daar niet van, maar weten ons niet te verrassen of te grijpen. Een ongeloofwaardige affaire die als een nachtkaars weer uitgaat, de puberobsessies van Abby en zelfs de ontluikende liefde tussen Rebecca en de kleurloze en sukkelige Eugene (Thomas Ian Nicholas) – ze weten de juiste snaar helaas niet te raken.

Natuurlijk wordt er prima geacteerd in ‘Please Give’ – met zo’n cast kan het ook niet anders – en zijn er zeker grappige momenten, die hier en daar zelfs herkenbaar zijn, maar de intensiteit, de urgentie, ontbreekt. Je hebt het gevoel dat er niets gebeurt. Tenminste, er gebeurt wel wat maar aan het einde van de rit zijn we weer terug bij af. Met als enige verschil dat Andra de pijp uit is. Waarschijnlijk probeert Holofcener juist kritiek te leveren op de oppervlakkige en materialistische maatschappij, maar de manier waarop ze dat doet snijdt niet bepaald hout. Zonde, want nu worden de talenten van mensen als Catherine Keener en Rebecca Hall nodeloos verspild.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 29 juli 2010