Plop en de pinguïn (2007)

Regie: Dennis Bots | 73 minuten | familie | Acteurs: Walter de Donder, Aimé Anthoni, Chris Cauwenbergs, Agnes De Nul, Edo Brunner, Jacques Vermeire, Leontine Borsato, Arijan van Bavel, Piet Paulusma, Pierre Wind

De traditie van Kabouter Plop zet zich voort en elk jaar verschijnt er een nieuw deel in de bioscopen. De kabouters Plop, Lui, Klus en Kwebbel genieten een onverminderde populariteit onder peuters en kleuters, dus het kan nog wel even duren voor er een einde komt aan de avonturen van de kleine figuurtjes. Dit keer begeven Plop en zijn vriendjes zich wel heel ver van zijn melkherberg, ze gaan namelijk naar de Zuidpool!

De film begint met een grappige scène waarin een oenige chauffeur van een vrachtwagen, Eugene (Arijan van Bavel), al knikkebollend door het besneeuwde landschap rijdt. Zijn kameraad Alfons (Edo Brunner) moppert, maar is zelf al even moe. Het lijkt erop dat de mannen een lange reis hebben gemaakt en omdat ze zo vermoeid zijn merken ze niet dat er een kist van hun vrachtwagen afvalt. Hierin zit Pinkie, een pinguïn, die gelukkig ontsnapt, anders was hij namelijk in de pinguïnsoep van Louise Appelboom (Leontine Borsato) terecht gekomen! Deze gemene vrouw wil graag wereldberoemd worden met dit bijzondere gerecht. Als Eugene en Alfons bij het hotel van Louise aankomen, is ze erg boos dat ze maar één pinguïn hebben gevangen. Dáárvoor had ze ze niet naar de Zuidpool gestuurd! Je kunt je voorstellen dat ze nog bozer is als ze ontdekt dat die ene pinguïn nog ontsnapt is ook! Ze besluit dan zelf maar naar de Zuidpool te gaan om heel veel pinguïns te vangen. Eugene en Alfons moeten mee. Maar gelukkig is de poolkabouter Snorre er ook nog. Hij is met Pinkie meegegaan toen Eugene en Alfons hem gevangen namen. Hij gaat op zoek naar zijn vriendje, maar de koddige pinguïn is ondertussen al bij de herberg van Plop terecht gekomen!

Plop en zijn vriendjes weten niet wat voor een dier Pinkie is; ze hebben nog nooit een pinguïn gezien. Omdat ze vermoeden dat het een olifant is, zijn ze bezorgd dat hij het wel erg koud zal hebben in de sneeuw. Daarom leggen ze hem snel in bed, met een dekentje en een warme kruik. Dat vindt Pinkie echter helemaal niet fijn, maar gelukkig volgt Snorre de voetstappen van Pinkie  en kan hij nog net op tijd vertellen dat Pinkie een pinguïn is, die juist heel erg houdt van kou! Snorre vertelt ook aan Plop, Klus, Lui en Kwebbel, wat de plannen van Louise zijn en ze besluiten snel om te gaan helpen. Er volgt een spannend avontuur. Zullen de kabouters de mensen te slim af zijn en zo de pinguïns redden?

Evenals vorige producties stelt ‘Plop en de pinguïn’ niet teleur, de doelgroep in ogenschouw nemend. De peuters die Plop al kennen zullen zeker meeleven met het spannende (maar nergens enge) verhaal en voor de kleintjes zonder voorkennis is het ook goed te volgen, want de karakters worden goed geïntroduceerd. De verliefdheid van Kwebbel en Snorre is erg grappig, ook de jaloezie die Klus daarbij voelt is komisch. De rollen van Alfons, Eugene en Louise worden op goede wijze ingevuld, Arijan van Bavel is een overtuigende sul (die het uiteindelijk toch bij het rechte eind blijkt te hebben – “Misschien zijn het wel kabouters!”), en Leontine Borsato schmiert er heftig op los in haar Cruella de Vil imitatie. Ook op de aankleding van de film is niets aan te merken. Uiteraard is duidelijk te zien dat sommige decors uit de computer komen, maar een peuter ziet dat niet, waarom zou je er dan immers meer geld in steken? ‘Plop en de pinguïn’: je krijgt precies wat je verwacht, niet meer, maar ook zeker niet minder. Leuke kinderfilm.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 oktober 2007