Plop in de stad (2006)

Regie: Matthias Temmermans | 60 minuten | familie | Acteurs: Nicolette van Dam, Walter de Donder, Aimé Anthoni, Chris Cauwenberghs, Agnes de Nul, Walter Baele, Sjarel Branckaerts, Sam Gooris, Pol Goossen, Kelly Pfaff, Annemarie Picard, Harry van Barneveld, Britt van der Borght, Arnold Vanderlyde

Alsof de decembermaand nog niet feestelijk genoeg is, krijgen we de laatste jaren naast de Kerstman en Sinterklaas ook nog eens bezoek van kabouter Plop. Het verschil tussen de eerste twee en de laatste is dat de meeste volwassenen kerst en Sinterklaas eenvoudig overleven, terwijl dat bij Plop al wat lastiger wordt. ‘Plop in de stad’ is de titel van de meest recente Plopproductie en die blijkt zowaar vermakelijker dan verwacht.

In het begin ziet het er daar niet naar uit, want ‘Plop in de stad’ opent met een knetterend scheetconcert voor vier kabouters. Gelukkig wordt het daarna alleen maar beter. Wat deze Plop vooral onderscheidt van zijn voorganger, is dat er wat droge humor voor volwassenen in zit. Niet dat je meteen onder de tafel zult liggen van het lachen, maar een paar glimlachjes kunnen er best af. Ook zullen de pappa’s in de zaal met andere ogen dan die van hun kroost kijken naar Nicolette van Dam, die de onschuldige maar o zo verleidelijke fanfareleidster Lisa neerzet. Even dreigt er zelfs een romance op te bloeien tussen Lisa en Lui (die blijkbaar niet weet dat je van romances heel erg moe wordt), maar dat wordt de kijker gelukkig bespaard.

Volgende meevaller is dat deze Plop zich afspeelt in het lieflijke stadje Veere. Daar is het carnaval in volle gang, wat de mogelijkheden voor grappige scènes enorm vergroot. Vanwege dat carnaval bestaat de score voornamelijk uit swingende fanfaremuziek, wat ook al een hele vooruitgang is in vergelijking met de jolige liedjes van eerdere Plopfilms. Ook de effecten zien er beter uit dan in voorgaande jaren, al houdt het nog steeds niet over. Toch blijft de voornaamste kwaliteit van Plop dat hij steeds opnieuw het notoir kritische melktandvolkje weet te vermaken met zijn avonturen. Hoe hij dat precies doet zal altijd wel een raadsel blijven, maar dat maakt die kwaliteit er niet minder om.

Zo is ‘Plop in de stad’ een van de betere uit de Plopreeks geworden. Was deze kabouter voorheen nog de beste reden om zo snel mogelijk een au pair in huis te halen, met deze laatste release zullen ook volwassenen zonder veel moeite het einde halen. Veel meer kunnen we van onze Plop ook eigenlijk niet verlangen.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 december 2006