Plop wordt kabouterkoning (2012)

Regie: Gert-Jan Booy | 78 minuten | familie | Acteurs: Walter de Donder, Agnes de Nul, Aimé Anthoni, Chris Cauwenberghs, Rob de Nijs, Staf Coppens, Winston Post, Bas Muijs, Willy Sommers, Luc Steeno, Ini Massez, Jits van Belle, Gert Dupont

Kinderen krijgen een lesje eerlijkheid in het negende bioscoopavontuur van Kabouter Plop, ‘Plop wordt kabouterkoning’. Wanneer Plop en Klus op een wandeling op weg naar het paleis van de koning een prachtige paarse pluim vinden, weten zij nog niet wat daar betekenis van is. Het blijkt de speciale opvolgerspluim te zijn, die de koning uitreikt aan diens opvolger. Plop en Klus willen Plopkoeken brengen aan de koning, maar bij het paleis aangekomen treffen ze een diep bedroefde hofhouding aan. De koning is zojuist gestorven, dus er is geen behoefte aan de koeken van Plop. Onverrichterzake willen de twee vrienden terugkeren. Maar dan ziet de Kabouterkolonel (gespeeld door Rob de Nijs) dat Plop op zijn muts de pluim draagt. De nietsvermoedende kabouterbakker wordt ineens gekroond tot koning. Dit tot grote vreugde van Klus, want die ziet al die verwennerij wel zitten.

Ondertussen hebben de kijkertjes al lang gezien wat er met de echte kroonprins, prins Flip, is gebeurd. Deze is na een val uit een boom, die hij ingeklommen was, toen hij de weggewaaide veer wilde pakken, geraakt door een eikel. Flip is zijn geheugen kwijt. De jonge troonopvolger is echter liefdevol opgevangen door een roze meisjestrol, die dolblij is dat ze eindelijk eens een vriendje heeft om voor te zorgen en om mee te spelen. Het duurt echter wel lang voor Flips geheugen terugkomt…

Op het koninklijk paleis doet Plop alle moeite om te wennen aan zijn nieuwe leven. De taken die hij als kabouterkoning uit moet voeren vallen hem maar wat zwaar. Boogschieten, toespraken uit zijn hoofd leren, lintjes doorknippen en koninklijke ochtendgymnastiek, het staat hem eigenlijk erg tegen. Wanneer er dan ook nog problemen in het koninkrijk zijn (er worden aan de lopende band picknickmanden gestolen), beseft Plop dat hij eigenlijk helemaal geen koning wil zijn. Sterker nog: hij weet maar al te goed dat het oneerlijk is dat hij en zijn vrienden het koninklijk paleis bewonen en dat hij zich anders voordoet dan hij is. Plop gaat op zoek naar de echte koning van kabouterland.

‘Plop wordt kabouterkoning’ is een mengeling van leuke vondsten (de luisterende hofdames die Kwebbel krijgt toebedeeld; de lakeien die er alles aan doen om Lui in slaap te krijgen) en minder goed uitpakkende ideeën (Lilly, de roze trol, die zo uit een persiflage op Sesamstraat weggelopen zou kunnen zijn). De film ziet er, op Lilly na, verzorgd uit en de cast acteert naar behoren. Het onschuldige grut waarvoor deze film bedoeld is, zal smullen van het avontuur, waarin alles, zoals dat hoort, weer op zijn pootjes terechtkomt en niemand, maar dan ook niemand, kwaad in zijn zin heeft. En daar is geen woord van gelogen.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 april 2012