Poetins Olympische droom (2013)

Regie: Hans Pool | 79 minuten | documentaire

In Nederland zijn we er gelukkig van genezen. Na enkele mislukte pogingen om de Olympische Spelen binnen te halen, heeft de overheid besloten om haar geld op andere manieren te verspillen. Zo niet in Rusland. Daar vinden in 2014 de Olympische winterspelen plaats in het zonnige toeristenoord Sotsji. En waar de Olympische vlam brandt, blijft niets bij het oude.

In de documentaire ‘Poetins Olympische droom’ nemen we een kijkje in dat wonderlijke kuuroord. We volgen de training van een bobsleeër, we spreken een mensenrechtenactivist die zich zorgen maakt over de behandeling van buitenlandse arbeiders en we zien een sanatorium waar de vooroorlogse apparatuur eerder aan elektrocutie dan aan genezing doet denken.

Het levert een half geslaagde documentaire op. Zolang de film zich bezighoudt met de schildering van het stadje en haar inwoners is het volop genieten. Maar je hebt het idee dat de makers vooral op zoek zijn naar de negatieve effecten van de komende spelen. Dat lukt niet erg, ook al omdat het nooit helemaal duidelijk wordt wat er loos is. We horen van twee oudere inwoners dat ze moeten verkassen, maar dan wel naar een mooier huis. We zien milieuactivisten, maar we krijgen nooit het idee dat zich hier een ecologische ramp voltrekt. De verbouwing van het sanatorium is jammer voor het personeel, maar lijkt hoognodig voor patiënten die willen blijven leven.

Wat deze film pas de moeite waard maakt, zijn de typisch Russische verhalen. Over de man die een herdershond met blote handen wurgt. Over een begraafplaats waar je niet zomaar naar binnen kan. Over een springschans die niet veilig genoeg is voor buitenlandse springers, zodat er maar Russen op af worden gestuurd. Omdat in iedere Rus een filosoof schuilt, horen we bovendien vele blijken van volkse filosofie, soms van het diepe, vaker van het twijfelachtige soort.

Die typisch Russische elementen vertellen meer over dit Olympisch avontuur dan al die vage verhalen over corruptie, milieueffecten en het al dan niet geselecteerd worden van een bobsleeër. Die randzaken zijn inherent aan de verschijning van het Olympisch monster, en daarover kun je ieder Olympisch jaar wel een documentaire maken.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 december 2013