Poëzie is kinderspel (2005)

Regie: Bouwine Pool | 2 minuten | animatie, korte film

Een interessante combinatie van poëzie en film wordt getoond in ‘Poëzie is kinderspel’ van de Nederlandse animator en regisseur Bouwine Pool. Zij liet zich inspireren door een van de bekendere gedichten van Lucebert. De keuze om poëzie in filmvorm te gieten is nog niet zo lang geleden ontdekt en de meningen of de kunstvorm zich daarvoor leent (van beide kanten uit bezien) lopen uiteen. Veel mensen lezen liever poëzie in de traditionele vorm, op papier, maar wanneer je je er voor openstelt biedt poëzie als beeldtaal een nieuwe dimensie. Bouwine Pool heeft dit in ieder geval goed begrepen en past haar techniek op een mooie wijze toe in haar korte abstracte filmpje. Lang niet alle woorden van het gedicht komen in beeld, dus het is prettig wanneer je het gedicht kent; dan komt het filmpje nog beter tot zijn recht.

Het filmpje is een onderdeel van een unieke serie van Dicht/Vorm klassiekers, tien korte filmpjes waarin een gedicht van een Nederlandse dichter die belangrijk is geweest voor de Nederlandse poëziegeschiedenis wordt verbeeld. Deze serie is weer een uitvloeisel van het eerste Dicht/Vorm project, waarin 15 films evenzoveel jonge Nederlandse dichtwerken centraal stellen.

De muziek van ‘Poëzie is kinderspel’ is jazzy en past uitstekend bij de beelden. Poëzie is dan misschien wel kinderspel, maar dit filmpje geeft blijk van een creatief talent dat allang niet meer in de kinderschoenen staat.

Monica Meijer