Point Blank (1967)

Regie: John Boorman | 92 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Lee Marvin, Angie Dickinson, Keenan Wynn, Carroll O’Connor, Lloyd Bochner, Michael Strong, John Vernon, Sharon Acker, James Sikking, Sid Haig

Reese verkeert in grote problemen. Hij is de verkeerde mensen geld schuldig binnen de misdaadorganisatie waarvoor hij werkt. Wanhopig smeekt hij Walker om hem te helpen op een snelle manier grof geld binnen te halen. Sedert hun weerzien hebben de twee vrienden en Walkers vrouw Lynne veel met elkaar opgetrokken en er is een hechte band ontstaan. Als de klus op het voormalige gevangeniseiland Alcatraz is geklaard, schiet Reese Walker voor de ogen van Lynne neer. Ze vindt het afschuwelijk, maar gaat er toch met Reese vandoor met medeneming van al het geld, dus ook met het aandeel van Walker, 93.000 dollar. Walker overleeft echter de brute aanslag en weet zichzelf in veiligheid te brengen.

Een jaar later biedt politieofficier Yost (Keenan Wynn) hem de mogelijkheid om wraak te nemen voor het dubbele verraad. Reese heeft zich inmiddels weer ingekocht in de organisatie waarvoor hij ook het aandeel van Walker heeft gebruikt. Yost wil de organisatie oprollen en in ruil daarvoor krijgt Walker alsnog zijn aandeel van 93.000 dollar en de genoegdoening van de ondergang van zijn tegenstanders. Walker gaat eerst naar Lynne, maar zij weet niet waar Reese is gebleven en pleegt vlak daarna zelfmoord. Daarna zoekt hij contact met haar zuster Chris (Angie Dickinson) Samen met haar gaat hij achter Reese aan.

‘Point Blank’ is een onderhoudende, maar gedateerde film. Het is een typisch product van de jaren zestig met een paar mooie vondsten. Walker loopt vastbesloten naar het huis van Lynne met duidelijk hoorbare voetstappen. Dan raakt hij buiten beeld, maar het geluid van zijn voetstappen klinkt nog steeds luid , terwijl je ziet hoe zij zich uitgebreid voor de spiegel opmaakt. Dat heeft zeker een spanningsverhogend effect, net als de mix van flashbacks, droombeelden en de aparte cameravoering. Maar het is teveel stijl en te weinig inhoud. Het is een psychedelische, vloeistofdia’s sfeer die toen misschien erg vernieuwend was, maar nu voornamelijk stoort. Naarmate de film vordert worden deze trucs steeds meer losgelaten en zie je een prima film met Lee Marvin die overtuigend de wat eenvoudige man speelt die geleerd heeft van zijn fouten en nu recht op zijn doel afgaat en Angie Dickinson die hem sexy en een tikkeltje onvoorspelbaar helpt bij zijn poging tot wraak.

‘Point Blank’ is een goede film, maar qua uitvoering wat ouderwets. Laat dit laatste vooral geen beletsel zijn om te kijken.

Diana Tjin-A Cheong