Point Break (1991)

Regie: Kathryn Bigelow | 122 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Keanu Reeves, Patrick Swayze, Gary Busey, Lori Petty, John C. McGinley, James Le Gros, John Philbin, Bojesse Christopher, Julian Reyes, Daniel Beer, Chris Pedersen, Vincent Klyn, Anthony Kiedis

Los Angeles, begin jaren 90. Al een tijdje wordt de stad geteisterd door een serie vreemde bankovervallen. De overvallers gebruiken maskers van voormalige presidenten en ze zijn alleen geïnteresseerd in kasgeld, de kluizen laten ze met rust. FBI-agent Pappas vermoedt dat het hier gaat om van het pad geraakte surfers, al kan hij niet goed uitleggen waarom. Wanneer de jonge Johnny Utah in dienst treedt bij de afdeling, kan Pappas zijn theorie testen. Johnny gaat infiltreren in de surfscene van LA, al heeft hij van zijn leven nog nooit gesurft.

‘Point Break’ is een blend van een aantal uiteenlopende genres: misdaad, surf, actie en komedie. Die combi zou kunnen werken, maar dan moet alles kloppen. Wat in ‘Point Break’ in ieder geval klopt zijn de energieke actiescènes, met surfstunts, achtervolgingen (met en zonder vervoermiddel), luchtacrobatiek en een paar ruige politieacties. Het tempo zit er steeds lekker in en we zien dingen die we niet eerder zagen, zoals een spiernaakte chick die onverschrokken (en onverstandig) een paar politieagenten te lijf gaat.

Waar het ‘Point Break’ aan ontbreekt is een geloofwaardig script. Het feit dat de overvallers niet eerder zijn gesnapt, ligt niet aan die overvallers maar aan de totaal ongeloofwaardige knulligheid van de FBI. Zelden is de FBI neergezet als zo’n stelletje onprofessionele, incompetente en aldoor kibbelende kinkels. Hebben ze een haarsample nodig van een surfer? Dan gaan ze naar een strand om handmatig een pluk haar van een surferhoofd te rukken. Hebben ze een nauwelijks gefundeerde verdenking? Dan rukken ze onmiddellijk met grof geschut uit, waarmee ze meteen andere FBI-afdelingen in de weg lopen, want communiceren doen ze ook al niet.

Naast het barre scenario is ook het acteren zwaar ondermaats. Vooral Keanu Reeves bakt er helemaal niks van, al compenseert hij het enigszins met zijn charmante looks. De toon van de film is nooit helemaal consequent. De (nogal flauwe) humor vloekt met het (soms) grove geweld, en de vrijheidslievende surferdudes zijn lastig te rijmen met de meedogenloze overvallers.

‘Point Break’ is uiteindelijk een film die het moet hebben van energie, actie én van grote namen. Waarbij we onvermijdelijk moeten denken aan de legendarische films die deze grote namen hebben geregisseerd (Bigelow) of waarin ze hebben gespeeld (Reeves, Swayze, Busey). Daar hoort ‘Point Break’ zeker niet bij.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 augustus 1991