Point Break (2015)

Regie: Ericson Core | 116 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Edgar Ramírez, Luke Bracey, Ray Winstone, Teresa Palmer, Matias Varela, Clemens Schick, Tobias Santelmann, Max Thieriot, Delroy Lindo, Nikolai Kinski

In 1991 regisseerde Kathryn Bigelow (o.a. van ‘The Hurt Locker’) het origineel. Keanu Reeves speelde toen FBI agent Johnny Utah, die undercover gaat in de surfwereld om een criminele bende onder leiding van Bodhi (Patrick Swayze) te ontmaskeren. Ondergedompeld in de surfcultuur met de nodige humor en actie is Bigelows ‘Point Break’ een vermakelijke film en inmiddels een klassieker uit de grote verzameling jaren 90 actiefilms.

Ericson Core steekt ‘Point Break’ met zijn remake in een modern jasje. Utah (nu gespeeld door Luke Bracey) is een grote YouTube-ster, die met motorcrossen grote kijkcijferhits weet te produceren. Hij gaat altijd tot het uiterste, tot zijn beste vriend op een dag dodelijk verongelukt. Utah zegt het motorcrossen gedag, gaat studeren en wordt FBI-agent. Op een dag presenteert zijn baas een aantal merkwaardige overvallen: de criminelen weten keer op keer op ludieke wijze te ontsnappen. Ze racen bijvoorbeeld op motoren een kantoorpand uit op de 100e verdieping en ontsnappen met behulp van parachutes en springen uit een vliegtuig en skydiven een grot binnen waardoor ze vervolgens onvindbaar zijn.

Utah is de enige die de acties van deze groep criminelen herkent als de “Ozaki 8”. Dit is een reeks van beproevingen die in het teken staan van respect voor moeder Aarde. Het ideaal is een te worden met de elementen van de natuur (zoals surfen op de hoogste golf) en meer terug te geven aan de aarde dan dat je neemt (een berg opblazen om een transport van vers gedolven goud te onderscheppen). Het volbrengen van alle acht beproevingen zal leiden tot verlichting. Een nobel streven, behalve dat ze de wet aan hun laars lappen om hun doel te bereiken. Om maar niet te spreken over de buitensporige feestjes op privéjachten of in immense villa’s boven op de berg. Om ze te kunnen stoppen gaat Utah undercover en probeert bij de groep te infiltreren.

Het script van deze ‘Point Break’ is flinterdun en de dialogen zijn tenenkrommend slecht. Waar het origineel zich concentreert op surfen, moet Utah in deze nieuwe versie plots ook van de steilste berg snowboarden, zonder uitleg base-jumpen en een rotswand beklimmen zonder touw of hulpmiddelen. Dat hij al deze extreme sporten prima blijkt te beheersen, maakt de film belachelijk ongeloofwaardig. ‘Point Break’ voelt als een excuus om stoere jongens indrukwekkende trucs te laten doen binnen alle takken van extreme sport. Het ziet er allemaal spectaculair uit, dat wel. Misschien had Core de verhaallijnen en dialogen beter helemaal achterwege kunnen laten en gewoon gave filmpjes moeten maken van extreme sporters. Dan had hij goede kans gehad dat het YouTube hits waren geworden.

Julia van Berlo

Waardering: 2