Police (2020)

Recensie Police CinemagazineRegie: Anne Fontaine | 98 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Virginie Efira, Omar Sy, Grégory Gadebois, Payman Maadi, Elisa Lasowski, Emmanuel Barrouyer, Anne-Pascale Clairembourg

‘Police’ is een acteursfilm, geleid door de toppers Virginie Efira (‘Un amour impossible’) en Omar Sy (‘Intouchables’). De twee agenten hebben al een tijdje een verhouding, terwijl zij getrouwd is en een peuter heeft thuis. We krijgen de dagelijkse beslommeringen van het politiewerk te zien, en Virginie raakt zwanger van Aristide (Sy), een gebeurtenis die met veel beheersing wordt aangekondigd door de vrouw, die de pil is vergeten en abortus wil.

Het duurt lang voordat zich een doorslaggevende plotontwikkeling aankondigt. ‘Police’ is meest en vooral schaduwboksen tussen de twee amoureuze collega’s, zonder dat er enige aanleiding lijkt te zijn het officiële privéleven te doorbreken voor deze verhouding. Mensen wachten nu eenmaal totdat de zaken uit zichzelf onmogelijk lijken of blijken; regisseur Fontaine doet geen pogingen een boodschap van tragisch liefdesleed in te voegen.

Hoeft ook niet, de mens is niet zo rigide, en niet altijd slecht van intentie. Eigenlijk zelden, het zijn de gebeurtenissen die zich opstapelen, soms niet eens. Een goede keuze van Fontaine met haar topacteurs, die dergelijks goed kunnen oppakken. De situatie heeft wel meer nodig dan zachtaardige conversatie tussen geheime geliefden, en wat precies blijft een vraag. Totdat het uitzetten van een illegale asielzoeker (Maadi) wezensvragen stelt over de loyaliteit van de twee.

De film schuttert een aantal keren; een degelijke derde collega (Gadebois) krijgt een te grote rol, en af en toe vertraagt Fontaine de afwikkeling met stemmige muziek en sombere, non-descripte blikken. Het is Efira die zoals in al haar films overtuigt; uiteindelijk redt haar vertolking de film. Deels, want plottechnisch blijft de slepende verhaallijn met de Tsjetsjeen op de achterbank van de politiewagen mager. Te mager voor een langspeelfilm.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 november 2020
DVD-release: 31 maart 2021