Pomegranates and Myrrh – Al-mor wa al rumman (2008)

Regie: Najwa Najjar | 95 minuten | drama | Acteurs: Yasmine Massri, Ali Suleiman, Ashraf Farah, Hiam Abbas, Walid Abdul Salam, Ahmad Abu Sal’oum, Yosef Abu Wardeh, Valentina Abu-‘Aksa, Manal Awad, Wardeh Dukwar, Samia Kuzmoz, Dorin Munawayyer, Hussein Nakleh, Lufuf Nuweiser, Lea Tsmeal

Het pas getrouwde koppel Kamar (Yasmine Massri) en Zaid (Ashraf Farah) heeft het niet makkelijk. Tegenover hun geluk dat ze met elkaar hebben staat dat ze leven op de grens van Palestina en Israël. In deze regio, waar geweld aan de orde van de dag is, lopen hun levens en die van hun familie vrijwel continu gevaar. Wanneer op een dag een aantal Israëlische militairen het land van de familie van Zaid komt claimen, laat de familie zich dit erfgoed niet zonder slag of stoot ontnemen. Na het kortstondige relletje dat volgt wordt Zaid gearresteerd door de militairen en aangeklaagd voor het slaan van een militair in uniform. Tijdens de opsluiting van Zaid stort Kamar zich volledig op haar andere passie, dansen. Tijdens haar danslessen ontmoet ze de Palestijn Kais (Ali Suleiman) en er ontstaat al snel een meer dan goede band tussen de twee.

De Palestijnse regisseur Najwa Najjar kiest ervoor om zich met ‘Pomegranates and Myrrh’ met name te focussen op Kamar en haar liefde voor het dansen. Een keuze waarmee ze schijnbaar probeert de aandacht niet te veel op de enorm gevoelige politieke situatie tussen de Palestijnse gebieden en Israël te vestigen.  Wel laat Najwa Najjar de machteloosheid van de burgers zien. Ze wil tonen hoe de gewone burgers die in deze regio wonen de dupe zijn van de politieke situatie en wat de impact hiervan op een ogenschijnlijk modale Palestijnse familie kan zijn. In deze opzet slaagt ze redelijk. Er zitten genoeg scènes in de film waarbij de burgers hulpeloos staan tegenover de macht van de soldaten en die illustratief zijn voor het leed van de gewone burger. In een van de latere scènes, waarin de Israëlische soldaten een dorp bezetten, valt een van de burgers in woede uit tegen de militairen om duidelijk te maken dat zij haar klanten door deze bezetting misloopt en dat haar café eraan kapotgaat.

Toch zijn het de dansscènes die ‘Pomegranates and Myrrh’ van de broodnodige variatie voorzien. Want het verdere verhaal, waarbij de familie van Zaid samen met Kamar met man en macht probeert Zaid vrij te krijgen maar hierbij continu wordt tegengewerkt door de Israëlische autoriteiten, heeft niet veel om het lijf. De dansscènes, ondersteund door toepasselijke muziek, vormen een zeer welkome afwisseling en lopen zo als een rode draad door het verhaal heen.

Najwa Najjar slaagt er uiteindelijk dan ook in om met ‘Pomegranates and Myrrh’ niet al te veel bij de politieke situatie stil te staan, hoewel er op momenten niet aan te ontkomen is. Meer dan dat is het een verhaal over hoop en liefde in barre tijden geworden. Een film waar niemand wonderen van hoeft te verwachten, maar wel eentje waar je een goed gevoel aan overhoudt.

Martijn Scheepers

‘Pomegranates and Myrrh’ verschijnt maandag 14 mei 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 1 mei 2012 te huur.