Pony Place (2013)

Regie: Joost Reijmers | 10 minuten | korte film, animatie, komedie, drama | Acteurs: Leny Breederveld, Joop Wittermans, Yenthe Bos, Viktor Griffioen

De komst van de smartphone en de tablet heeft de game industrie een enorme impuls gegeven. Ben je eenmaal in het bezit van zo’n apparaat en bezoek je wel eens een appstore, om – al dan niet gratis – een spelletje te downloaden, zul je de verschillende soorten wel herkennen. Vermakelijk voor even tussendoor als je op de bus of trein wacht, of voor tijdens de reis, maar de spelletjes kunnen ook verslavend zijn, omdat ze met tijd werken. Boerderijspelletjes als Hay Day vragen continu aandacht (ook al zet je de meldingen uit) en het is voor veel spelers moeilijk om het maar enkele minuten te spelen. Hoe verder je komt in het spel, hoe meer je moet doen. ‘Pony Place’, een van de NTR Kort! films, lichting 2013, neemt op een leuke manier dit soort spellen op de hak.

De jonge Emma zit bij haar opa en oma in de tuin. Oma (de altijd leuke Leny Breederveld) is aan het werk in haar moestuintje en kijkt geërgerd als Emma tegen haar tablet praat. Emma speelt Pony Place, een virtuele manege, waarbij je moet zorgen voor pony’s en zo spaart voor nog meer pony’s. De kleuter is dolblij als ze een nieuwe pony heeft gekregen, want daar had ze hard voor gespaard. Dan blijkt dat ze van haar ouders haar tablet niet mee mag nemen op zeilvakantie, dus vlak voor vertrek vraagt ze oma Koba of zij alsjeblieft voor haar pony’s wil zorgen, want anders gaan ze dood. En zeg maar eens nee tegen zo’n schattige kleindochter! Aanvankelijk houdt alleen Koba zich met de game bezig, maar dan bemoeit opa zich ook met het wel en wee van de veestapel van Emma.

‘Pony Place’ trekt de games die het parodieert heerlijk over de top in het belachelijke, maar het is niet alleen komisch bedoeld, er schuilt ook een vorm van kritiek in de overdreven weergave van de game. Het filmpje laat zien hoe makkelijk het is om verslaafd te raken aan dit soort tijdrovende spelletjes en dat dat echt voor jong en oud geldt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5