Poor Kids (2017)

Recensie Poor Kids CinemagazineRegie: Michiel Dhont | 18 minuten | korte film, drama | Acteurs: Tijmen Govaerts, Felix Meyer, Aiko Vanparys, Eder Bobena, Lukas De Wolf, Donphil Makengo

Max is twintig jaar en woont op een internaat. Wanneer tijdens de zomervakantie de meeste kinderen terug gaan naar hun ouders, blijft Max met zijn vrienden achter.

‘Poor Kids’ begint ongedwongen en veelbelovend. De sfeer is drukkend maar ook speels en de jongeren die we zien zijn zowel pubers als jonge kinderen. Ze zijn opstandig, maar het lijkt meer op kwajongensgedrag dan criminaliteit.

Na het ambitieuze begin – met paarse rookgordijnen en klassieke muziek – zakt ‘Poor Kids’ helaas enigszins in elkaar. De film heeft moeite weer op gang te komen. De filmmaker slaagt er helaas niet in de kracht van het begin later terug te laten komen.

Met ‘Poor Kids’ geeft Michiel Dhont een blik in de wereld van een opstandige jongen die verlangt naar liefde en waardering van zijn ouders. De situatie is oneerlijk en zijn onmacht komt in die zin wel over bij de kijker. Toch weet het acteerwerk niet altijd te overtuigen en sommige scènes voelen daarom te gespeeld aan. Ook springt het verhaal soms van de hak op de tak waardoor je niet altijd kan volgen waar de dialogen over gaan, of wat er achter bepaalde scènes schuilt. Zo zit er wel een interessant moment in, namelijk een scène waarin Max zichzelf laat kokhalzen, die ontzettend vervelend is om naar te kijken maar ook op een positieve manier vragen oproept.

‘Poor Kids’ had de potentie om een realistisch en puur beeld te schetsen van een jongen zonder thuis, maar helaas blijft het slechts bij een impressie.

Marieke de Vries

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 2 oktober 2018 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #25 – De Beste Vlaamse Kortfilms)​