Popoz (2015)

Regie: Martijn Smits, Erwin van den Eshof | 86 minuten | actie, komedie | Acteurs: Huub Smit, Sergio Hasselbaink, Noel Deelen, Pierre Bokma, Leo Alkemade, Uriah Arnhem, Henriëtte Tol, Roeland Fernhout, Markoesa Hamer, Fabian Jansen, Ancilla Tilia, Yolanthe Sneijder-Cabau, René van Asten, Christine van Stralen, Zoi Gorman, Selma Copijn

Ivo (Huub Smit) en Randy (Sergio Hasselbaink) zijn twee ongeleide projectielen die toevallig met succes de politie-academie hebben doorlopen. De twee vrienden doen hun werk met hart en ziel, maar door hun onbehouwen en onbezonnen acties komen ze vaak in de problemen. De serie ‘Popoz’ was een hit op Comedy Central. De sketches van zo’n twintig minuten vielen vaak in herhaling en een echte verhaallijn viel nauwelijks te ontdekken. Bij de onvermijdelijke speelfilm is getracht aan dat laatste iets te doen.

Net wanneer de twee agenten op patrouille verzuchten dat het wel heel lang geleden is dat ze echte actie hebben meegemaakt, zien ze een auto wegrijden met een kapot achterlicht. Een kapot achterlicht! Ivo en Randy zetten onmiddellijk de achtervolging in en dat is het startsein voor een reeks aan ongelukken, rampen en calamiteiten. De heren worden door hun grofgebekte cheffin (Henriëtte Tol) op hun nummer gezet, geschorst en na een week of twee mogen ze weer aan de slag. Ze hebben er zin in, want de zaak van hun veel kundigere collega’s, die zullen zij wel even oplossen.

‘Popoz’ is even vulgair als melig. De flauwe humor is zo specifiek, daar moet je echt van houden. Dit uit zich in de overdreven actiescènes, die als je eenmaal doorhebt hoe de radertjes in de hersens van de makers draaien, erg voorspelbaar worden. Ook de droomsequentie waarin de agenten dagdromen over de sexy Leo (Ancilla Tilia) voelt al oud als het net begint. Gelukkig weten de makers ook dat ze niet serieus genomen worden, dus alle registers worden opengetrokken om daar volop gebruik van te maken. Als er bij een explosie doden vallen, zien je overduidelijk poppen naar buiten kukelen. En de grootste tegenstander van de twee – een heel creepy uitziende Pierre Bokma – wat een tijd zal die grime gekost hebben! – heeft een ‘wapen’ dat zo belachelijk is, dat je daar wel om moet glimlachen.

Voor de meeste mensen zal ‘Popoz’ echter zinloos tijdverdrijf zijn. Als je je bij een onderuitzakfilm te veel ergert aan de onvolkomenheden, weegt de tijd die je er in investeert niet op tegen het minimale vermaak.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 8 oktober 2015
DVD- en blu-ray-release: 5 februari 2016