Posoki (2017)

Recensie Posoki Cinemagazine Regie: Stephan Komandarev | 103 minuten | drama | Acteurs: Anna Komandareva, Vassil Vasilev–Zuek, Ivan Barnev, Borislava Stratieva, Georgi Kadurin, Assen Blatechki, Irini Jambonas, Vasil Banov

Wat maakt taxi’s toch zo geschikt als inspiratie voor tv- en filmmakers? Zijn het de onthullende gesprekken tussen klant en chauffeur, is het de onderlinge kameraadschap tussen de chauffeurs? Overal duiken ze op, in komedieseries en realityshows tot in speelfilms en wat al niet meer. Hoe je dat taxiwereldje boeiend kunt neerzetten zien we in het fraaie Bulgaarse drama ‘Directions’. Waarin we kennismaken met chauffeurs, passagiers en met een maatschappij die reddeloos verloren lijkt.

‘Directions’ speelt zich grotendeels af in één nacht, hoewel we beginnen met een taxichauffeur die overdag, in een vlaag van gerechtvaardigde woede, compleet doorslaat. Die gebeurtenis loopt als een rode draad door deze film, want de radio staat steeds aan in de taxi’s en op de radio heeft men het nergens anders over dan over de doorgeslagen taxichauffeur.

‘Directions’ bestaat uit losse episodes over de chauffeurs en hun klanten, waarbij de meeste chauffeurs meerdere keren hun opwachting maken. Om zo’n concept te doen slagen, is een creatief en intelligent scenario een must. ‘Directions’ heeft gelukkig zo’n sterk script. We krijgen een afwisseling van kortere scènes (over een taxichauffeur die gecharmeerd is van een vrouwelijke klant, over een oudere taxichauffeur wiens zijn zoon kort geleden is overleden, over een hartchirurg die net als veel landgenoten zijn armoedige land verlaat) en langere scènes (over een zelfmoordenaar op een brug, over een taxichauffeuse die in een klant haar oude kwelgeest terugvindt).

De chauffeurs zijn al even divers als hun klanten, maar hebben gemeen dat zij liever geen taxichauffeur waren. Soms doen ze het bij gebrek aan beter, soms omdat een enkele baan niet voldoende oplevert. Wat de gesprekken tussen klanten en chauffeurs vooral laten zien, is een maatschappij van een paar winnaars en een heleboel verliezers. Waarbij de winnaars geen oog hebben voor de noden van de verliezers, en de verliezers alle zeilen moeten bijzetten om te overleven.

Sterke dialogen, sterke karakters, sfeervolle beelden van het armoedige Sofia, een paar verrassingen in het script, lekkere Bulgaarse rock, een klein beetje humor en een heleboel food for thought, maken deze kleine Bulgaarse film een waar genot om te bekijken. Geen origineel concept, wel een ijzersterke uitwerking.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 maart 2019
DVD-release: 23 juli 2019